Crònica 11/03/2011

La majoria de grups marroquins veu amb bons ulls la reforma

Redacció
2 min
Milers de persones van protestar el 20 de febrer a Rabat.

Del triomfalisme a l'escepticisme. Els partits polítics marroquins van acollir de diverses maneres l'anunci del rei Mohamed VI de reformar la constitució del país nord-africà. Les forces properes al règim de Rabat van valorar positivament la decisió del monarca d'obrir un procés per canviar la carta magna per reforçar la figura del primer ministre i ampliar les atribucions del Parlament. L'Agrupació Nacional d'Independents (RNI), el principal grup parlamentari marroquí, va titllar d'històric el discurs de dimecres de Mohamed VI. Un adjectiu que també va fer servir la Unió Socialista de forces Populars (USFP), que també té membres a l'executiu. El Partit Autenticitat i Modernitat (PAM) va anar més enllà i va destacar que l'al·locució del monarca marroquí marca un "canvi radical" en el procés de construcció d'un estat modern per al Marroc. Des del partit conservador berber Moviment Popular, es va acollir amb satisfacció l'anunci de Mohamed VI.

La Unió Europea també va mostrar-se satisfeta amb les reformes anunciades per Rabat. Els vint-i-set consideren que es tracta d'un compromís cap a la democratització.

Posicions menys entusiastes

La formació islamista Partit Justícia i Desenvolupament (PJD), que forma part de l'oposició al Parlament, va ser més prudent a l'hora de valorar el procés de reforma constitucional, que també ha de comportar passos endavant en la independència judicial. Aquest moviment va mostrar-se optimista, tot i que va assenyalar que espera que el procés acabi amb la creació d'una constitució democràtica. Les crítiques a l'anunci del monarca van arribar d'alguns partits minoritaris, sobretot d'esquerres, que van considerar la iniciativa insuficient i que no respon a les reclamacions de les protestes del 20 de febrer. El partit Via De mocràtica va optar perquè s'anul·li la Constitució actual i se substitueixi per una de nova.

stats