PRIMERS CANVIS A ENSENYAMENT
Crònica 06/01/2011

La majoria de nens jugarà fins dilluns

Demà la canalla continuarà jugant a casa, igual que sempre. Només un de cada tres centres educatius ha decidit reprendre les classes, com preveia el nou calendari escolar. La resta (més de 1.700) faran pont.

Isaac Salvatierra
2 min
Maragall, Barcelona

BarcelonaL'endemà de Reis sempre ha estat el dia esperat per la canalla per mirar i remirar les joguines tot just desembolicades hores abans, i per començar-hi a jugar. El dia de Reis és un dia de tràfecs familiars amunt i avall i queda poc temps per al joc. La decisió de l'exconseller d'Educació Ernest Maragall de convertir el 7 de gener en dia feiner no ha tingut bona acollida i moltes escoles se l'han agafat com a festiu. A la majoria de pares i mestres no els ha acabat d'agradar la idea, especialment aquest any, que el dia cau en divendres. Els serveis territorials d'Ensenyament han comptat, trucada a trucada, almenys 1.748 escoles i instituts que faran pont. Les dades estan incompletes: falta saber què faran els instituts de Barcelona, els centres concertats de l'entorn de Barcelona i el conjunt dels centres de les Terres de l'Ebre. Tenint això en compte, en total hi podria haver més de 1.800 centres que facin pont dels 3.170 que hi ha a Catalunya. Això és al voltant del 63%.

Lliure disposició

Els centres tenen cada curs dos dies festius de lliure disposició, que escull el consell escolar. El que han fet la majoria d'escoles i instituts és agafar-se aquest divendres i endarrerir la represa de les vacances de Nadal fins dilluns. Els experts ho veuen bé. El psicòleg i educador Jaume Funes troba lògic que cada col·legi faci el que cregui més convenient. "Un pont és un pont. És un dia bastant inútil; objectivament és per a altres coses, tot i que tampoc està malament dedicar-lo a jugar a l'aula", explica. Els sindicats de mestres, en general, també són partidaris que decideixin els centres. Les escoles cristianes, en canvi, tenen una posició més clara: "Ha estat una tradició i no veiem perquè ha de desaparèixer. No és tan important que sigui l'endemà de Reis, cada cop els regals estan més repartits al llarg de les festes, però sempre ha estat festiu", es queixa Carles Barba, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana.

stats