ELECCIONS RUSSES
Crònica 04/02/2012

Una manifestació a Moscou desafiarà el fred i el Kremlin

2 min
01. "Putin, ves-te'n" diu un rètol que van penjar en un edifici al costat del Kremlin.  02. Una activista anti-Putin, en biquini enmig de la neu, anuncia la manifestació.

MOSCOU.Com tots els agosarats que han intentat assaltar el Kremlin a l'hivern, el moviment de protesta contra el primer ministre rus i candidat a la reelecció presidencial, Vladímir Putin, afrontarà avui durant una manifestació convocada a Moscou un repte superior a cap força governamental: la meteorologia.

Moscou ha viscut aquestes setmanes un episodi de fred impressionant i les previsions indiquen que les temperatures cauran avui a deu graus sota zero. En aquest ambient gèlid pot ser difícil respirar -per no parlar d'enviar un missatge a Twitter- i els organitzadors s'afanyen a tenir idees -cafè i te gratuït per a tothom o centenars d'estufes- per fer sortir la gent de casa i mantenir-la prou viva per participar en un acte polític.

Els discursos seran més curts del que és habitual i també el recorregut de la manifestació s'ha reduït al mínim. "Si no, molts quedarien congelats -explica l'escriptor Borís Akunin en una trobada del comitè organitzador- i se'ns acusaria de causar grips i pneumònies".

La irrupció d'aquest fred sever, que ha causat més d'un centenar de morts a l'est d'Europa, és un més dels reptes que afronten els opositors. El moviment està cada cop més dividit sobre com mantenir el protagonisme quan falta just un mes per a les eleccions presidencials. I fins i tot si aconsegueixen fer sentir la seva veu, pocs creuen que acabin tenint cap efecte en els esforços de Putin per tornar a la presidència.

Si al desembre desenes de milers de moscovites van evidenciar l'efervescència d'un moviment que fins aleshores havia estat silent, ningú sap a hores d'ara què en queda de tot plegat. "Crec que la manifestació no serà tan exitosa com al desembre -diu Masha Lipman, una important analista política-, la gent no té clar contra què lluita i falta lideratge. I s'hi suma el temps".

En biquini contra Putin

Els russos, quan es tracta de fred, hi estan més acostumats que ningú. Les botigues i els restaurants estan oberts a Moscou encara que hi hagi temporal de neu i les escoles no tanquen si no és que les temperatures cauen per sota dels quinze graus sota zero. Per acabar d'animar tothom, la periodista i activista anti-Putin Anastasia Karimova no ha tingut cap problema a fotografiar-se en biquini en un carrer nevat de Moscou, amb un rètol que convoca a la manifestació d'avui.

Les autoritats han intentat utilitzar el temps a favor seu. Els responsables de Salut Pública han advertit del perill de sortir de casa amb aquestes temperatures. I han contraprogramat la manifestació amb actes com una jornada de portes obertes a les universitats de Moscou.

Ingerència estrangera

El Kremlin va recórrer de nou a la teoria de la conspiració estrangera per restar credibilitat a la convocatòria. El portaveu de Putin, Dmitri Peskov, va assegurar ahir que els serveis d'intel·ligència russos van informar "fa dos o tres anys" que hi havia plans en marxa, instigats des de l'estranger, per fomentar protestes al carrer després de les eleccions legislatives de l'any passat. "Sabíem que tindríem un escàndol i que ens dirien que les eleccions no eren legítimes, que s'havien violat les urnes i comprat vots -va assegurar Peskov en una entrevista- i sabem que això tornarà a passar l'endemà de les presidencials d'aquest mes de març".

stats