MOBILITZACIONS 19-J
Crònica 21/06/2011

220.000 manifestants de diferència

Auri Garcia Morera
2 min
220.000 manifestants de diferència

La manifestació d'aquest diumenge a Barcelona va deixar, com és habitual en aquests casos, una gran diversitat en les xifres d'assistència proporcionades per les fonts oficials i pels convocants de la marxa. 220.000 persones és la diferència entre el càlcul més baix, de 50.000 assistents, facilitat per Interior, i el més alt, difós per membres de l'organització, que es va enfilar fins als 270.000.

Però aquestes grans diferències en els resultats no responen a grans diferències en els mètodes que es van utilitzar. Des de l'Ajuntament expliquen que la Guàrdia Urbana "fa el càlcul de la superfície ocupada per la densitat de gent que hi ha per metre quadrat". Aquest càlcul es fa sense suport tecnològic i són els mateixos agents a peu de carrer els que informen de l'àrea i de les persones per metre quadrat. "L'estimació es fa en funció del que es pot percebre físicament", afegeixen. L'Ajuntament va xifrar l'afluència en 75.000 persones.

El departament d'Interior va rebaixar la xifra fins als 50.000 manifestants, una xifra que van calcular els Mossos d'Esquadra amb un mètode idèntic al del cos municipal. "Els espais ja els tenim controlats, i els agents que són al carrer van dient la densitat que hi ha a cada zona", expliquen des dels Mossos. L'única diferència va ser el suport de l'helicòpter, que, segons diu el mateix portaveu dels Mossos, dóna una dada que "reforça la dada que donen els agents". El càlcul dels organitzadors va seguir aquesta mateixa metodologia, tot i que amb mitjans més limitats. El càlcul de les àrees ocupades es va fer amb l'ajuda d'una eina gratuïta com Google Maps i l'estimació de la densitat la van fer alguns indignats repartits pel recorregut.

Un sistema diferent a Madrid

A la manifestació de Madrid, una empresa contractada per l'agència Efe va fer un càlcul independent utilitzant un mètode molt diferent, que va donar un resultat de 37.742 manifestants, també molt lluny dels 150.000 dels organitzadors. Segons Juan Manuel Gutiérrez, director de Lynce, aquesta empresa va agafar imatges de l'arribada a Neptuno des del terrat d'un edifici i també a peu de carrer i va compondre una gran imatge en alta resolució amb tots els manifestants. Posteriorment, un programa informàtic va comptar "cap per cap" les persones que hi apareixien. Al resultat s'hi afegeix un marge d'error a l'alça del 12%, que faria pujar la xifra fins als 42.271 assistents. Gutiérrez defensa, però, que "els 37.000 estan assegurats" i que el reforç de les imatges a peu de carrer fa improbable que quedin molts manifestants sense comptabilitzar.

El director de Lynce opina que és impossible que els resultats entre el seu càlcul i el dels organitzadors de Madrid siguin tan diferents: "Estem davant d'una disparitat tan gran que el seu mètode, en realitat, no és tal". I afegeix: "No parlo de frau, perquè no crec que es vulgui fer frau, però sí d'exercici de voluntat".

stats