Crònica 21/02/2011

Una "massacre de civils" encén la revolta a Líbia

Líbia viu la revolta més sagnant de les que fins ara han esclatat al món àrab. En quatre dies la xifra de morts arriba als 200 i ahir a la nit els enfrontaments van arribar a Trípoli, la capital del país.

Redacció
2 min
Obtenir imatges de les manifestacions és impossible pel control que exerceix el règim libi i fins i tot la televisió Al-Jazira recorre només a vídeos penjats a internet.

"Això és una massacre de civils", és el testimoni recollit telefònicament per l'agència Reuters ahir a la nit d'un libi resident a Bengasi que vol mantenir l'anonimat en un país on, parlar amb un estranger, pot acabar tenint un preu altíssim. La repressió de les manifestacions contra el règim de Muammar al-Gaddafi es va disparar amb foc real contra els ciutadans. Encara que siguin els funerals de víctimes anteriors. El coronel ha triat la tàctica de la por i la intimidació i els morts ja es compten per centenars.

La brutalitat de la repressió ha acabat d'encendre la metxa. Dues informacions ahir a la nit van fer pensar en un salt qualitatiu de la revolta que, ara sí, sembla no tenir marxa enrere. A Bengasi, una capital portuària a l'est de Trípoli, membres de l'exèrcit libi van assegurar que havien agafat el control de la ciutat i l'havien "alliberat" de les milícies enviades per Muammar al-Gaddafi per aixafar les protestes dels últims dies. Mentrestant, diversos testimonis coincidien que els aldarulls havien arribat ahir a la nit a Trípoli, la capital, on la policia feia servir armes de foc i també pots de fum contra els opositors que reclamaven un canvi polític.

El fill del president Muammar al-Gaddafi, Saïd al Islam, va comparèixer ahir a la nit a la televisió per atribuir els aldarulls a un "complot contra Líbia". Després d'assegurar que els manifestants estaven "drogats" va negar categòricament la xifra de centenars de morts i va assegurar que s'havien detingut "centenars de persones". "Això no és Egipte, ni és Tunísia", no es va cansar de repetir el fill de Mubàrak, que va arribar a alertar del que podria passar amb el petroli -un missatge dirigit a Occident- si es mantenia el caos actual. El fet que no comparegués el mateix president Gaddafi, sinó el seu fill, va disparar els rumors sobre la seva suposada fugida a un país de l'Amèrica del Sud que ahir a la nit ningú no va poder confirmar.

stats