CRISI DEL DEUTE
Crònica 16/12/2011

Els mercats donen aire a Espanya

Espanya ven 6.000 milions d'euros, el doble del previst inicialment, en deute amb venciment a cinc i deu anys. Alguns experts esperen que això representi un punt d'inflexió en la crisi del deute.

àlex Font Manté
2 min
MENYS TENSIÓ
 Espanya ha venut prop d'11.000 milions de deute aquesta setmana, un 40% més del previst inicialment, i l'equivalent al que necessita Catalunya per a tot l'any. Gràcies  a l'interès dels inversors ahir, la prima de risc es va relaxar fins als 349 punts.

BARCELONA.El tresor espanyol va culminar ahir la millor setmana dels últims mesos. Entre dimarts i dijous, l'Estat ha venut 11.000 milions d'euros, la mateixa xifra que necessita la Generalitat per a tot l'any. La previsió inicial del Tresor era vendre un màxim de 7.700 milions aquesta setmana, però el gran interès dels inversors per comprar bons espanyols va provocar que el Tresor decidís ampliar les vendes un 40%. Tant dimarts com dijous els interessos que es van pagar van ser substancialment més baixos que en les anteriors emissions.

Un motiu que pot haver disparat l'interès pel deute públic és la barra lliure de diners del BCE, segons va admetre ahir la ministra d'Economia, Elena Salgado. L'organisme accepta els bons com a aval per obtenir diners a interessos molt baixos. És molt possible, per tant, que diverses entitats hagin comprat deute públic per poder utilitzar-ho de garantia davant del BCE.

De totes maneres, l'èxit també està relacionat amb els acords europeus de la setmana passada, segons els experts. Tot i que el pacte no ofereix una solució immediata a la crisi del deute, els analistes creuen que per primer cop en molt temps proporciona un pla creïble per a Europa. Falta saber si l'èxit de les vendes d'aquesta setmana suposarà un punt d'inflexió. "Entrem en una tendència a la normalitat", considera Josep Oliver, catedràtic d'economia de la UAB. Oliver creu que encara viurem ensurts, però que els acords marquen un camí cap a l'estabilització, a la qual hi ajuda el canvi polític: "Tothom sabia que Rajoy faria dures reformes i, tot i així, va guanyar per majoria absoluta, i això els inversors ho veuen".

D'altres no són tan optimistes. "No es pot afirmar sistemàticament que estiguem entrant en un període de confiança a Espanya", diu Guillem López Casasnovas, professor d'economia de la UPF. En la seva opinió, el que està donant confiança als inversors és veure que el BCE està comprant deute públic amb regularitat. Tot i que l'organisme insisteix que aquestes compres s'acabaran, "de moment està comprant i això tranquil·litza els inversors". Segons Casasnovas, actualment encara "falta confiança en el futur de l'euro i en la continuïtat dels instruments del BCE que poden ajudar a fer que el deute espanyol sigui sostenible".

stats