CRISI LA LLUITA CONTRA EL DÈFICIT
Crònica 10/04/2012

Els mercats examinen Rajoy

El govern espanyol espera avui la reacció dels mercats després de la pitjor setmana financera de l'any. El president Mariano Rajoy avança noves reformes per transmetre confiança en l'economia.

Joan Faus
3 min
ELS ESFORÇOS DEL MINISTRE LUIS DE GUINDOS
 El ministre d'Economia segueix pendent dels mercats i els seus esforços estan dedicats a convèncer els inversors que Espanya està fent les reformes necessàries per reduir el dèficit. Però en el seu intent per avançar-les segueix xocant amb  la prudència que vol mostrar el president espanyol, Mariano Rajoy.

MADRID.Des que dijous Espanya va tornar a estar en l'ull de l'huracà dels dubtes financers sobre l'eurozona, el ministre d'Economia, Luis de Guindos, ha concedit quatre entrevistes -dues a importants mitjans internacionals- per tractar de transmetre confiança en l'economia espanyola, avançar noves reformes en sanitat i educació i reiterar el compromís del govern de Mariano Rajoy amb la reducció del dèficit públic. Avui De Guindos sabrà si els seus esforços han servit d'alguna cosa. O dit d'una altra manera: si els mercats se'l creuen.

La borsa i la prima de risc reprenen avui la seva activitat després de quatre jornades festives i després de la que va ser la pitjor setmana de l'any. L'Íbex-35 va assolir nivells del març del 2009, després de perdre un 4,34% i d'arribar als 7.660 punts. La prima de risc -el diferencial entre el bo espanyol i l'alemany, i de facto un dels principals indicadors de la confiança que genera Espanya en el compliment de les seves obligacions creditícies- va incrementar-se en 46 punts bàsics, fins als 402, a nivells del novembre de l'any passat, el punt més alt des que Rajoy va arribar a la Moncloa.

Reunió econòmica

Rajoy ja ha pogut tastar, com tantes vegades ho va fer l'expresident Zapatero, la ferocitat dels mercats, que ja li han retirat el període inicial de gràcia. La recuperació de la confiança dels inversors i les institucions europees s'ha convertit en l'obsessió de l'executiu. Potser per afinar l'estratègia dialèctica dels ajustos, Rajoy es va reunir ahir amb el ministre De Guindos; el titular d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i la vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría. El motiu oficial era "definir els continguts" del programa d'estabilitat 2012-2015 i el programa de reformes per a aquest any que l'executiu presentarà a la Comissió Europea aquest mes.

De ben segur, però, que les turbulències financeres de la setmana passada van estar sobre la taula. El govern va informar que en la trobada es van estudiar "mesures" que augmentin la concessió de crèdits als sectors productius per acabar amb "l'actual contracció financera" que pateix l'economia.

També es van analitzar les noves reformes que es presentaran en les pròximes setmanes, que inclouran privatitzacions i canvis en el sector energètic, la unitat de mercat, el sistema de lloguer, el foment de l'activitat emprenedora i les actuacions en R+D. Tot un catàleg de mesures que l'executiu té pressa per anunciar. L'objectiu és el mateix: convèncer els inversors i Europa que les reformes continuaran.

De fet, Rajoy té aquesta setmana una agenda farcida. Assistirà a la sessió de control al govern al Senat, en la que serà la seva primera compareixença pública des de dimecres. Demà farà el mateix al Congrés, on es preveu una sessió animada després de la presentació dels pressupostos i els anuncis de noves retallades. I dijous es reunirà a Varsòvia amb el primer ministre polonès. De fet, l'agenda internacional és un dels altres pilars que s'ha fixat l'executiu per recuperar la confiança en l'economia i atraure inversors. D'aquí una setmana Rajoy viatjarà a Mèxic i Colòmbia, i al maig assistirà a Chicago a una cimera de l'OTAN.

A més, dijous es votarà al Congrés l'amnistia fiscal i les esmenes a la reforma laboral, i divendres el govern presentarà un pla contra el frau en l'economia submergida i la Seguretat Social, com el cobrament il·legal de la prestació d'atur.

Per què desconfien els mercats?

Els analistes consideren que els dubtes sobre l'economia espanyola van créixer arran de la presentació dels pressupostos i l'augment dels interessos en l'última subhasta de deute, però descarten que Espanya estigui a la vora d'un rescat. L'analista de Citi a Espanya José Luis Martínez Campuzano creu que després d'un trimestre molt positiu en la majoria de les borses mundials, amb molt interès pel risc derivat de l'expansió de liquiditat dels bancs centrals i amb dades econòmiques millors del que s'esperava, arriba un segon trimestre de consolidació i poca liquiditat.

La majoria d'experts coincideixen que el punt d'inflexió del retorn de la desconfiança va ser la decisió de Rajoy de flexibilitzar l'objectiu de dèficit, del 4,4% al 5,3%. Un portaveu del centre d'estudis Bruegel va explicar a Efe que el que posa nerviós els mercats és el dèficit i en particular la poca confiança en la capacitat del govern per controlar el de les autonomies.

Els inversors decidiran avui si donen més oportunitats a Rajoy. Espanya, però, ha cobert un 47% de les seves necessitats de finançament per al 2012 i la pròxima subhasta és d'aquí una setmana. Ahir la Borsa de Nova York va caure un 1%, mentre que la de Tòquio va caure un 1,46%. Les europees no van obrir.

stats