DÈFICIT ELS PLANS D'AJUST
Crònica 24/11/2011

Els mercats forcen una reunió urgent de Zapatero i Rajoy

La gravetat de la situació econòmica va obligar Zapatero i Rajoy a reunir-se abans del que preveien. El traspàs de poders s'inaugura amb la premissa que el govern en funcions ho parlarà tot amb Rajoy.

Miquel Codolar
3 min
Zapatero i Rajoy mantindran una altra trobada abans de la cimera  del 9 de desembre per perfilar una posició comuna.

MADRID."Vénen temps difícils". Aquest va ser un dels primers comentaris del ministre de la Presidència en funcions, Ramón Jáuregui, a la reunió per començar a tractar el traspàs de poders. Ignorant les càmeres que captaven els primers instants de la trobada, la portaveu parlamentària del PP, Soraya Sáenz de Santamaría, va assentir i va respondre: "Sí, temps dolents. Vosaltres deveu estar entre l'emoció i la responsabilitat". I és que la crispació i els retrets de la campanya s'han convertit en gestos de cordialitat.

Els mercats han passat de ser un element de divisió fa només tres dies a convertir-se en l'enemic comú que uneix. La pressió es manté. El principal indicador de la borsa espanyola, l'Íbex-35, va caure un 2,09% i es va situar per sota dels 7.800 punts, i la prima de risc es va moderar artificialment, gràcies a les compres de deute públic del Banc Central Europeu (BCE). Per això, cada dia s'intenten ajustar més les dates perquè Rajoy sigui president. El vicepresident territorial en funcions, Manuel Chaves, va avançar la possibilitat de retallar els terminis perquè la investidura es celebri el 15 o 16 de desembre, tot i que això dependrà de l'agilitat de les formacions polítiques a l'hora de constituir els grups parlamentaris.

En aquest context s'ha d'entendre la reunió de més de dues hores, a la Moncloa i per sorpresa, del president en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero, i l'electe, Mariano Rajoy. Es va celebrar només tres dies després de les eleccions, res a veure amb els onze dies que va tardar l'expresident José María Aznar a telefonar a Zapatero el 2004 per reunir-se per primera vegada. Era el primer cop que es reunien des de la cita electoral, tot i que per telèfon ja havien conversat llargament dilluns passat. La trobada, que no va comptar amb la presència de ningú més i segons totes les parts va ser "cordial", va ser eminentment econòmica. No hi van faltar agraïments creuats, en què Rajoy donava les gràcies a Zapatero per les facilitats que està donant durant el traspàs de poders i en què el president en funcions encoratjava l'electe a demanar més informació.

Malgrat coincidir amb el mateix dia de l'inici de les converses per al traspàs de poders, el gruix de la cita va ser sobre l'estratègia per afrontar la situació econòmica. Aquest és l'objectiu que comparteixen. Van tractar la situació dels mercats, la consolidació fiscal i la crisi de l'euro. També van començar acordar quin discurs farà Zapatero al Consell Europeu que se celebrarà el 9 de desembre, amb l'objectiu de donar imatge d'unitat i d'estabilitat, segons van explicar fonts pròximes a l'executiu en funcions. Amb aquest mateix objectiu es tornaran a reunir abans d'aquesta cita.

El PP ho sabrà tot

La voluntat de l'executiu de Zapatero, que es va concretar a la reunió del matí entre Sáenz de Santamaría i Jáuregui, passa per donar totes les facilitats al PP perquè en el futur no li pugui retreure res. Per això el govern en funcions va establir les vies per mantenir informat el PP de totes les decisions que adopti les pròximes setmanes. El PP rebrà informació sobre la situació econòmica, els assumptes que exigeixen que l'executiu decideixi i l'agenda internacional dels ministeris. També facilitarà al PP l'agenda dels consells de ministres que es celebraran fins a la presa de possessió del nou executiu, que són fonamentalment qüestions de tràmit, perquè Zapatero no té previst aprovar projectes de llei ni decrets llei durant les pròximes setmanes.

De tota la informació, l'econòmica és la que espera amb més interès l'equip de Rajoy per conèixer l'abast de la situació i concretar les mesures que cal aplicar. Davant totes les peticions de les institucions europees per conèixer les mesures de Rajoy, la resposta sempre és que abans de concretar res necessiten saber com està la caixa. "No és el mateix afrontar una reducció de la despesa pública de 15.000 milions que de 30.000", va dir el president del comitè electoral del PP, Miguel Arias Cañete, durant una entrevista radiofònica. Jáuregui va assistir a la reunió amb el director del gabinet del cap de l'executiu, José Enrique Serrano, i el secretari d'estat d'Assumptes Constitucionals, José Luis de Francisco; mentre que Sáenz de Santamaría va anar a la Moncloa amb el secretari d'Economia del PP, Álvaro Nadal, i el secretari general del seu grup parlamentari, el català José Luis Ayllón. A partir d'ara les reunions seran freqüents. Sáenz de Santamaría i Jáuregui es tornaran a trobar divendres per seguir concretant el traspàs de poders.

stats