Crònica 06/03/2012

Els mercats penalitzen poc la decisió de Rajoy

La Xina revisa a la baixa les previsions de creixement i les borses europees baixen. En canvi, els mercats financers penalitzen lleugerament la batalla de xifres entre el govern espanyol i Brussel·les.

Toni Garganté
2 min
Els mercats penalitzen poc la decisió de Rajoy

BARCELONA.La borsa espanyola va tancar ahir amb una caiguda de l'1,28% i va perdre els 8.500 punts. Tot i que va liderar les davallades a Europa, no es va produir cap daltabaix. Les disputes entre el govern espanyol i Brussel·les "ja no afecten tant els mercats, no tenen un impacte tan fort com fa mesos, perquè els inversors han preparat un calendari d'esdeveniments a partir del qual han començat a blindar-se d'altres sorpreses", va destacar l'analista financer de GVC Gaesco Joan Prat.

Aquesta agenda té a veure amb els dies que hi ha d'haver emissions de deute (aquesta setmana el Tresor no té previst col·locar ni lletres, ni bons ni obligacions), venciments, previsions d'atur i altres indicadors macroeconòmics. "També és veritat que ja no hi ha tanta volatilitat com l'any passat i les primes de risc ja descompten picabaralles com la d'aquests dies pel dèficit", va afegir Prat.

La prima, per sobre de la italiana

Tot i això, la sensibilitat persisteix, i la prima de risc espanyola (la diferència amb el bo alemany a 10 anys) va pujar fins als 314 punts bàsics. La sessió s'havia iniciat, però, en els 305 punts. El fet és que la prima de risc espanyola va tancar lleugerament per sobre de la italiana, que va acabar en els 310 punts. El president espanyol, Mariano Rajoy, es va mostrar contrariat per la evolució de la prima de risc, però li va treure ferro, confiat en l'efecte positiu de les reformes, recordant que havia estat per sobre dels 400 punts. Els analistes van pronosticar que Itàlia i Espanya seguiran molt igualades en les pròximes jornades. La rendibilitat de les obligacions espanyoles a 10 anys pujava al 4,95%. Al final de la sessió, l'euro recuperava els 1,32 dòlars i el petroli Brent arribava als 124 dòlars. Les pèrdues a les borses s'accentuaven per la caiguda del mercat de Nova York. Les expectatives del dèficit espanyol per al 2012 van desinflar els inversors, però el que va impactar realment va ser la reducció de les previsions de creixement de la Xina.

Com que les empreses espanyoles estan abocades al sector exterior més que al mercat espanyol, la retallada en mig punt en l'increment de l'economia xinesa fins al 7,5% va provocar gran part de les pèrdues al mercat espanyol, afectades de retruc per les borses asiàtiques, que tanquen a primera hora del matí nostre. Hong Kong va baixar l'1,4% i Tòquio el 0,8%.

Aquests indicadors van servir de referència a l'obertura dels mercats europeus i ja van marcar tota la jornada, que també es va veure afectada per la crisi grega, un dia més.

Desconfiança bancària

D'altra banda, el que segueix sense canvis és la desconfiança entre bancs. El sector financer segueix en procés de consolidació. Una bona prova d'això és la quantitat de diners dipositats al Banc Central Europeu (BCE). Divendres passat l'entitat reguladora europea comptava amb 820.819 milions d'euros en dipòsit de bancs. Es tracta del segon màxim històric, que superava el primer rècord del dia anterior.

Dimecres hi va haver la segona subhasta gran del BCE a un interès de l'1%. Més de 800 entitats financeres van demanar fins a 529.531 milions, que l'endemà van quedar dipositats altre cop al BCE a un 0,25% (la remuneració que es paga pels dipòsits a un dia). Això vol dir que els bancs hi perden diners, però prefereixen mantenir-los segurs al BCE abans que deixar-los a altres entitats del sector.

stats