CRISI DEL SISTEMA FINANCER
Crònica 04/08/2011

Els mercats s'aprofiten de la inacció europea

L'executiu espanyol es reuneix d'urgència per intentar transmetre tranquil·litat davant d'una situació de pressió dels mercats que preveu que encara ha de durar "uns dies".

Miquel Codolar
2 min
Sense vacances La vicepresidenta econòmica, Elena Salgado, i el president, Rodríguez Zapatero, estaran disponibles tot l'estiu.

Madrid.La pressió sobre l'Estat no afluixa. En les últimes vuit jornades la borsa espanyola s'ha desinflat més d'un 10%. El tancament d'ahir, que es va situar en els 9.037 punts, és el més baix des del juny de l'any passat. La prima de risc va superar per segon dia consecutiu els 400 punts i va tancar als 385 punts. La por al contagi augmenta i els mercats ja no ataquen només els dèbils. França va marcar rècords en la prima de risc, i la borsa més castigada va ser l'alemanya. Els Estats Units també van viure un mal dia.

La jornada va ser molt volàtil. La desacceleració de l'economia americana, reflectida en la publicació de diverses estadístiques als últims dies i confirmada ahir amb la caiguda de l'activitat del sector serveis del mes passat, va servir per acabar d'enfonsar les borses al final de la sessió. El descens del preu del petroli també va afectar els mercats.

A primera hora, la borsa espanyola s'acostava al límit psicològic dels 9.000 punts. Al mateix moment, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, tornava de les vacances a Doñana per posar-se al capdavant de la gestió de la crisi.

Coordinació

Zapatero va conversar amb el seu gabinet, va informar els grups parlamentaris i va parlar amb polítics europeus com el president del Consell Europeu, Herman van Rompuy, així com el president de la Comissió Europea, José Manuel Durão Barroso, que va qualificar de "clarament injustificat" l'assetjament dels mercats a Espanya i Itàlia. A les converses es va constatar la necessitat d'actuar d'una vegada de manera unitària com a únic remei als problemes dels mercats.

Els dirigents europeus van constatar que cal agilitzar el segon pla de rescat a Grècia que es va acordar el mes passat. També van comentar que s'han d'afanyar a activar el mecanisme europeu per donar suport als països de la zona euro que estan amb dificultats. Es van mostrar convençuts que quan els diversos països europeus ho aprovin es transmetrà confiança als mercats.

Va per llarg

Zapatero i Salgado estaran disponibles durant totes les vacances, segons va explicar la vicepresidenta després de la reunió extraordinària per tractar la situació econòmica que van mantenir amb el portaveu, José Blanco, i el ministre de la Presidència, Ramón Jáuregui. Salgado ha dit que "el descans és bo, però primer hi ha l'interès general", i s'ha aventurat a afegir que la situació d'assetjament dels mercats "pot durar diversos dies". Per això, l'executiu espanyol estarà "vigilant" i en contacte constant amb les autoritats europees.

Va voler transmetre tranquil·litat dient que si bé "hi ha motius de preocupació", per altra banda, "la situació no és gravíssima" i l'Estat l'afronta des d'una posició de "relativa tranquil·litat". Va recordar que el deute espanyol acabarà l'any al voltant del 68% del PIB, "molt lluny de països com Alemanya o Bèlgica, que superen el 100%".

Per la seva banda, el rei Joan Carles es va mostrar preocupat i va exposar que aquest és un moment "molt difícil" i va demanar als polítics que "facin pinya" i no caiguin en "batalletes". Ho va expressar després de manifestar la seva preocupació per la inestabilitat financera. Per això ha reclamat una "política amb lletres majúscules" perquè és "el que demana la societat".

stats