Crònica 03/05/2011

Els mercats temen que creixi la incertesa

El dia va arrencar amb optimisme tant a les borses com als mercats de divises i matèries primeres. Però després es va frenar l'eufòria. Per què? La mort de Bin Laden obre un període d'incertesa, i això no agrada.

àlex Font / Ignasi Pujol
3 min
Esperant les conseqüències Els experts creuen que la mort de Bin Laden podria obrir un període d'incertesa si els membres d'Al-Qaida Decideixen venjar-lo amb més atemptats. "Les borses volen certeses i seguretat, i aquesta notícia No en genera", explica Robert Tornabell, catedràtic de Finances d'Esade.

Barcelona.Les borses de tot el món van acollir ahir amb més cautela que optimisme la notícia de la mort d'Ossama Bin Laden. La primera reacció va ser d'una certa eufòria: les borses i el dòlar van pujar mentre que el preu del petroli va caure. Però poc després aquest optimisme es va corregir: el petroli va recuperar terreny, la moneda americana va tornar a baixar i les borses van tancar amb resultats desiguals però, en tots els casos, molt propers al 0%. Sembla que els mercats dubten de si la mort de Bin Laden és una notícia bona o dolenta. El principal problema de la desaparició del líder terrorista és la incertesa que genera.

Els experts creuen que -a curt termini- la mort de Bin Laden pot tenir un impacte positiu a Occident, sobretot als Estats Units. "Per al sentiment americà és molt important una notícia com aquesta i pot contribuir a generar optimisme en els mercats i els consumidors, però serà a curt termini, només durarà unes setmanes", explica Robert Tornabell, catedràtic de Finances d'Esade. En canvi, segons Tornabell, la mort del líder d'Al-Qaida només contribuirà a generar incertesa. "Les borses volen certeses i seguretat, i aquesta notícia no en dóna".

Tornabell es refereix als possibles atemptats de resposta que pot generar la desaparició de Bin Laden i a la inestabilitat que generarà al Pròxim Orient. De fet, ahir la CIA ja va alertar que "gairebé segurament" els membres d'Al-Qaida voldran venjar la mort del seu líder. Tornabell hauria preferit que els Estats Units entreguessin Bin Laden a la justícia internacional perquè considera que era el més just. I, a més, potser s'hauria evitat una eventual reacció de fúria als països àrabs.

Tornabell recorda que els Estats Units continuen tenint problemes econòmics "molt importants" i que el Fons Monetari Internacional (FMI) ha alertat recentment de la seva inestabilitat financera. "Ara hi haurà més incertesa als països avançats i això afavorirà les potències emergents, com el Brasil, la Xina i Rússia, que no s'han implicat en la guerra contra Al-Qaida i molt probablement atrauran capitals".

Altres experts confirmen que el principal risc és la incertesa. Pedro Saffi, professor de finances de l'Iese, opina que caldrà estar atent a les probabilitats d'un nou atac terrorista. "Els mercats es mouen per les expectatives i ara caldrà veure si hi ha algun tipus de revenja", afirma.

Francesc Pau, director de gestió de carteres de GVC Gaesco, creu que "els mercats ara estan més preocupats pel sistema financer i la crisi del deute sobirà". En la seva opinió, la mort de Bin Laden no tindrà conseqüències sobre el consum als Estats Units, ja que l'atur i el preu de l'habitatge són els factors que realment influeixen en l'optimisme dels nord-americans.

A més, segons Pau, "les borses tenen assumits els atacs terroristes". Després de l'11-S la borsa de Nova York va caure un 14,3%. En canvi, la borsa madrilenya va perdre un 7,1% arran de l'11-M i les bombes del 7-J a Londres només van provocar una caiguda de l'1,3%.

Especulació

Francesc Pau diu que en les fluctuacions d'ahir es va veure "molt clarament la brutal especulació que hi ha en els contractes de futurs d'or i plata, com segurament passa amb el petroli i altres matèries primeres". I adverteix: "Hi ha una bombolla que acabarà esclatant".

"Qualsevol davallada que veiem en el preu del petroli o de l'or, en la meva opinió, tindrà una vida breu. L'impacte a llarg termini no serà important", comenta David Lennox, analista de Fat Prophets, citat per Reuters. L'interès pels bons nord-americans va pujar, mentre que va caure el dels bons alemanys.

stats