L'EFECTE HIVERNACLE
Crònica 18/03/2011

Com més crisi econòmica, menys contaminació

La crisi ha fet disminuir l'emissió de CO , però tot i això les empreses espanyoles tenen els deures energètics pendents. L'Estat encara és a la cua d'Europa respecte als objectius marcats per Kyoto.

Thaïs Gutiérrez
2 min

Barcelona.Les emissions de CO que les empreses espanyoles van provocar el 2009 van ser un 9,5% inferiors a les que tenen assignades per la directiva europea. L'estalvi va ser de 14,3 milions de tones de CO . La tendència a la baixa ja havia començat l'any anterior i ha anat de bracet de la recessió econòmica, tal com apunta un estudi de la Fundació Empresa i Clima presentat ahir.

La crisi està castigant durament el sector industrial i el de la construcció i com a conseqüència directa ha fet disminuir la contaminació a l'Estat. Una dada il·lustra perfectament aquesta situació: un 82% de les indústries espanyoles (un 99% en el cas de les constructores) van reduir les seves emissions el 2009.

Tot i aquesta davallada, Espanya encara està lluny de complir els objectius del Protocol de Kyoto. Així ho va destacar ahir Arturo de las Heras, economista i consultor mediambiental que ha supervisat l'estudi: "El 2009 el diferencial d'incompliment d'emissions d'Espanya respecte a Kyoto era del 15%, això significa que seguim a la cua d'Europa". Per darrere d'Espanya actualment només hi ha Islàndia, en pitjor posició.

Els experts creuen que les dades espanyoles seguiran baixant mentre duri la crisi però serà molt difícil que l'Estat aconsegueixi complir la normativa de Kyoto de reducció de les emissions de gasos d'efecte hivernacle. Això suposarà un cost econòmic que alguns estudis ja han xifrat en 1.500 milions d'euros, en concepte de "multa" per les sobreemissions de CO . "La crisi pot ajudar a acostar-nos als objectius de Kyoto i, de passada, estalviar una part d'aquest cost tan important per a les arques públiques", va dir ahir De las Heras. Ara per ara Espanya ocupa el cinquè lloc en el rànquing de països que més CO emeten de la UE, una llista que lideren Alemanya i el Regne Unit, dos països en què el factor productiu i econòmic té un important pes específic.

Les emissions catalanes

Pel que fa a Catalunya, el 2009 va registrar un 12% de les emissions de l'Estat, una xifra que ens situa en segon lloc just després d'Andalusia, que genera quasi un 19% de les emissions. El sector del ciment català ha estat el que més CO ha emès, seguit de totes les indústries de generació elèctrica i de refinament de petroli.

Per Arturo de las Heras, el que passarà després de la crisi econòmica "encara és una incògnita". Aquest expert afirma: "És evident que el principal motiu de la davallada d'emissions a Espanya ha estat la recessió econòmica, més enllà de les polítiques de sensibilització que estan duent a terme les empreses".

Per això, quan l'economia es torni a reactivar, és possible que els números de la contaminació tornin a enlairar-se. De las Heras diu: "Cal esperar, ja veurem si les empreses han fet els deures, veurem si el preu dels carburants fòssils continuen pels núvols i veurem què passa amb la normativa".

Sobre els efectes de la crisi nuclear al Japó, aquest expert també va apuntar que cal esperar per veure en quina situació queda el sector nuclear -que en moltes ocasions es presenta com a alternativa perquè contamina menys des del punt de vista del CO -. "Hem d'esperar que s'estabilitzi la situació i passi la psicosi per analitzar la qüestió nuclear.

stats