ELECCIONS A ITÀLIA
Crònica 18/05/2011

Un pas més cap a l'ocàs de Berlusconi i del berlusconisme

Alvise Vianello
2 min
Un pas més  cap a l'ocàs de Berlusconi i del berlusconisme

Investigador del cidob"En cas que el primer ministre, que una vegada més s'entregarà en cos i ànima per guanyar les eleccions, rebés menys de 53.000 vots a Milà, la dreta li faria un funeral en totes les ciutats". Amb aquestes paraules, del 7 de maig, Berlusconi centrava un cop més una campanya electoral italiana en la seva persona i es declarava convençut d'aconseguir com a mínim el mateix nombre de vots que en les eleccions municipals de fa quatre anys.

Després de la sortida de la majoria del govern de Gianfranco Fini i del rescat per part d'un grapat de diputats de moral qüestionable; després dels escàndols sexuals, dels problemes jurídics i de les lleis ad personam , un cop més Berlusconi va usar la seva arma política preferida, el populisme: "El poble em dona suport, em vota, m'escull directament i em posa per sobre del poder judicial, el Parlament i de tot l'equilibri constitucional. Vaig al davant perquè és la voluntat del poble". Però aquest cop no ha estat així. Berlusconi ha rebut menys de 29.000 vots, gairebé la meitat que en els comicis anteriors.

En realitat, les eleccions municipals celebrades a Itàlia diumenge i dilluns no són especialment rellevants, i no en podrem comentar els resultats fins que passi la segona volta, però podem permetre'ns quatre consideracions. 1. Tant Berlusconi com el seu principal aliat surten malparats en la seva capital moral, Milà, centre de la finanza italiana, on Berlusconi va començar les seves aventures econòmiques i polítiques. 2. Gianfranco Fini ha perdut el repte i el seu partit gairebé ha desaparegut. 3. Fins i tot els candidats del principal partit de l'oposició, el Partit Democràtic, en surten tocats. 4. Guanya l'antipolítica: el famós artista italià Beppe Grillo obté un 10% a Bolonya i entrarà al Parlament amb els pròxims comicis.

És difícil predir les conseqüències immediates que tindrà aquest resultat sobre la política nacional italiana, però sens dubte es pot interpretar com un altre pas important en l'ocàs de Berlusconi i del berlusconisme.

stats