Crònica 19/05/2011

El cada cop més remot tercer espai a les Illes

Enric Borràs
2 min
El candidat del Bloc per Mallorca a president del govern de les Illes, Biel Barceló, en un acte de campanya.

PalmaEn la situació actual l'únic espai polític que pot ser una alternativa al bipartidisme a les Illes Balears és el que hi ha a l'esquerra del PSIB. La Lliga Regionalista i Convergència per les Illes -els partits que es disputen el centredreta- gairebé no tenen opcions d'aconseguir representants al Parlament o al Consell de Mallorca. Però la desaparició del Bloc -la coalició que aplegava les formacions d'esquerres- fa que sigui difícil preveure què passarà en l'únic tercer espai que té possibilitats.

La coalició formada pels nacionalistes del Partit Socialista de Mallorca i Entesa per Mallorca amb els ecoprogressistes d'Iniciativa-Verds és la favorita a heretar l'espai polític del Bloc. I s'ho ha pres seriosament. PSM-IV-ExM es gasta mig milió d'euros en una campanya imaginativa, vistosa i que intenta diferenciar-se de les dels altres partits. Els candidats econacionalistes al Parlament, el Consell i Palma, Biel Barceló, Joan Font i Toni Verger, proven de desmarcar-se del PSIB als actes electorals i ni tan sols anomenen els altres partits d'esquerres. Proven de convèncer l'electorat que són l'única opció d'esquerres viable a banda dels socialistes estatals.

Alhora, però, els seus antics socis no els ho posen fàcil: Esquerra Republicana, sense possibilitats d'entrar al Consell o al Parlament, aspira a arrabassar-los vots que podrien ser-los bàsics i regidors en pobles on no tenien presència o en tenien ben poca, i Esquerra Unida, que difícilment entrarà a les cambres insular i autonòmica, confia a aconseguir un bon resultat a la població clau: Palma, i mantenir-s'hi.

Un nou panorama

Segons una enquesta interna, EU tindrà un 7% dels vots emesos a la capital de l'arxipèlag. Això els asseguraria representació a l'Ajuntament de Palma i molt probablement afectaria negativament els resultats dels econacionalistes al consistori i a totes les altres institucions. Cal tenir en compte que, amb la fractura del Bloc, PSM-IV-ExM aspira a convertir-se en el referent d'aquest tercer espai polític. Si Esquerra i EU queden fora de les institucions serà més fàcil que només els econacionalistes tinguin visibilitat.

De fet, la falta de visibilitat d'EU i d'Esquerra s'ha fet palesa durant tota la campanya. Tots dos partits tenen un pressupost semblant, 84.000 euros i uns cent mil euros, respectivament. Però amb la ruptura del Bloc s'han quedat sense visibilitat als mitjans públics. EU, per exemple, tan sols té dret a una quota diària de 25 segons a Televisió de Mallorca. Durant la campanya el candidat d'EU al Parlament, Manel Carmona, s'ha queixat de la falta de visibilitat i fins i tot ha acusat els mitjans d'ignorar-los deliberadament. És més, ha denunciat que a les enquestes de vot la seva opció ni tan sols era entre les que oferien els enquestadors. Carmona recorda que són "la tercera força política d'aquest país" però fa referència a Espanya, perquè a les Illes Balears no ho són, queden més enrere.

stats