EL NOU CURS A LA UNIVERSITAT
Crònica 08/10/2011

5% més de retallada universitària

El Govern podria tornar a retallar la seva inversió en les universitats fins a un 5% en els pressupostos del 2012. Així ho ha comunicat als rectors, que alerten el conseller del perill que suposaria per als centres.

Sònia Sánchez
2 min
5% més de retallada universitària

Barcelona.L'auguri d'una inauguració oficial del curs universitari 2011-2012 enterbolida per les protestes antiretallada es va complir ahir a mitges. La manifestació d'estudiants i professors davant de l'edifici de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) va congregar pocs centenars de persones que, tot i fer molt de soroll, no van aconseguir ni tan sols la foto que buscaven. A dins de l'edifici el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, presidia l'acte. No van poder lliurar la carbassa que portaven al conseller -que va entrar a l'edifici evitant topar-se amb els manifestants- i encara menys al president, Artur Mas, que finalment no va assistir a l'acte com estava previst en un principi. Però tot i la placidesa amb què es van desenvolupar les quasi tres hores d'acte oficial (només alguns cantaires de la coral van lluir un "Prou retallades" a les partitures), el conseller no es va lliurar de sentir les queixes del món universitari. Sense xiulets i amb un somriure, els rectors també van ser contundents a l'hora d'advertir el Govern dels perills de la retallada, sobretot si no s'atura en el 16% dels pressupostos d'aquest any (144 milions menys).

Advertència dels rectors

"Serà molt difícil, per no dir impossible, mantenir l'excel·lència si s'amplia per al 2012 el percentatge de retallada imposat per al 2011", alertava el rector de la UPC, Antoni Giró, en el seu discurs. Una advertència del tot justificada, ja que el Govern ha anunciat als rectors que els comptes de l'any vinent podrien comportar "des d'una congelació fins a una retallada del 5%" en el pressupost de les universitats públiques, com va explicar el rector de la Universitat de Barcelona (UB) i pre sident de l'Associació Catalana d'Universitats Públiques (ACUP), Dídac Ramírez. "No contemplo l'escenari d'un 5% menys. Per a la UB seria molt greu i significaria que el Govern no prioritza la universitat", afegia Ramírez, que va aplaudir també el discurs del seu col·lega Giró. El rector de la UPC va reclamar al Govern que lideri un pla de reestructuració i viabilitat de les universitats, ja que elles no tenen prou autonomia per "tancar centres, reduir estudiants i fer EROs", va dir. Però va demanar que ho faci sense comprometre l'excel·lència guanyada "amb tant d'esforç" a Catalunya en els últims anys. "Correm el risc que tot allò que havíem consolidat es malbarati en poc temps", va alertar.

Mas-Colell es va mostrar disposat a liderar aquesta reordenació del sistema universitari per fer-lo més eficient econòmicament i perquè sigui "alhora excel·lent i sostenible", va dir, però va ser també contundent en advertir que no ho faria a cop de "titular". El conseller va deixar clar que el Govern decidiria les reformes "escoltant totes les veus" però sense deixar-se arrossegar "per qui cridi més fort". Claredat amb to cordial, doncs, per les dues bandes.

stats