PAU SOCIAL A LA INDÚSTRIA
Crònica 31/03/2011

El metall pacta flexibilitat a l'hora d'apujar sous

Elena Freixa
2 min

Barcelona.La Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) i els sindicats CCOO i UGT van signar ahir la pau després de mesos de confrontació per l'apujada del 5% que preveia el conveni col·lectiu del metall a la província de Barcelona. Els sindicats en defensaven el compliment, que finalment han aconseguit, tot i que amb matisos, i la patronal reclamava rebaixar expectatives i facilitar que les empreses que ho necessitin puguin no aplicar aquesta clàusula.

Finalment, les taules salarials del sector se signaran avui o demà i es manté el 5% de creixement. La patronal hi va estar d'acord perquè va aconseguir arrencar als sindicats el compromís de flexibilitat per acceptar que les empreses, al·legant pèrdues o risc per al futur del negoci, es puguin despenjar de la clàusula salarial aquest any. La comissió paritària del conveni col·lectiu serà l'òrgan encarregat d'estudiar cada cas i pactar les solucions més adequades.

L'acord també va comptar amb la benedicció del departament d'Empresa i Ocupació, que també s'ha compromès amb la viabilitat del sector metal·lúrgic. En el manifest conjunt signat ahir per la UPM, els agents socials i el mateix conseller Francesc Xavier Mena també hi figura la intenció de crear una mesa on pactar mesures concretes i estratègiques d'àmbit sectorial. "El pla estratègic demostra que els salaris no són el problema que posa en risc el futur de les empreses, sinó que calen altres mesures", va explica a l'ARA el secretari general d'indústria de CCOO, Javier Pacheco.

El pla ha d'estar acabat abans del mes de juliol i entre els punts que inclourà l'estratègia hi haurà aspectes com la internacionalització, la formació als treballadors, l'accés urgent a finançament i altres mesures de xoc per garantir el futur.

La secretària d'Ocupació i Relacions Laborals, Esther Sánchez, va destacar que la importància de l'acord radica en el fet que ha sabut combinar l'aposta per la negociació col·lectiva i la flexibilització interna que cal impulsar i traslladar a altres sectors. "La taula del metall servirà per atacar d'origen els problemes", va afegir Sánchez.

stats