REFORMA DEL SISTEMA SANITARI
Crònica 02/12/2011

Els metges exigeixen un pacte d'estat per la sanitat

Els facultatius defensen que el sistema pot ser més eficient. El Col·legi de Metges va exigir ahir un pacte d'estat per fer sostenible la sanitat i la revisió de la cartera de serveis amb criteris de cost-efectivitat.

Joan Serra
2 min
Miquel Vilardell, president del Col·legi de Metges, i Jaume Padrós (vicepresident), a l'acte d'ahir.

BARCELONA.Miquel Vilardell, president del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB) i principal assessor del Govern en matèria sanitària, es va afegir a les veus que reclamen una reformulació del sistema sanitari. Vilardell, que a l'abril havia mostrat el seu desacord amb les retallades de la Generalitat, va verbalitzar ahir les recomanacions que fan els metges. I les propostes -formulades per 300 professionals en el Fòrum de la Professió Mèdica- passen per "gastar millor" en activitat assistencial, docència, formació, recerca i innovació. El Col·legi ha coordinat l'informe, que manté moltes similituds amb el pla de Salut del Govern. Aquesta setmana arribarà a les mans del conseller, Boi Ruiz, i el president, Artur Mas.

Els metges defensen la universalitat i equitat del sistema públic com una qüestió irrenunciable. "Si no arriben més recursos, serà difícil mantenir aquest sistema", va advertir Vilardell. Per això, demanen un pacte d'estat per promoure els canvis que el facin sostenible, un acord similar al Pacte de Toledo en matèria de pensions. La millora del finançament -el Col·legi va evitar pronunciar-se sobre les fórmules de copagament- ha d'anar acompanyada, segons els facultatius, de mesures d'eficiència. L'estudi reclama una revisió de la cartera de serveis en funció de criteris de cost-efectivitat, per incorporar només aquelles innovacions que siguin eficaces. Els metges proposen que l'anàlisi de les prestacions pagades amb fons públics l'assumeixi una única agència d'avaluació a l'estil del National Institute for Health & Clinical Excellence (NICE) del Regne Unit. "Hauria de ser independent i dependre del sistema parlamentari", va detallar el president del Col·legi.

Més poder per gestionar

El document traslladat al Govern proposa que l'agència d'avaluació sigui l'encarregada d'elaborar, amb transparència, guies de pràctica clínica d'obligat compliment per als professionals. Els metges també consideren que és imprescindible disposar de més autonomia en la gestió. La bateria de recomanacions inclou ordenar els serveis d'alta complexitat als hospitals -sense crear desequilibris territorials-, potenciar el paper de l'atenció primària, crear una única xarxa per a la salut mental i un pla estratègic per mantenir l'excel·lència dels programes formatius dels metges interns residents (MIR). Vilardell va valorar la coincidència entre les propostes dels metges i el pla de Salut: "Nosaltres volíem que el pla s'apliqués abans de les retallades". El Col·legi va recalcar que les reformes no poden excloure del sistema sanitari els usuaris amb rendes baixes.

stats