SANITAT
Crònica 15/12/2011

Els metges gestionaran ambulatoris i serveis hospitalaris el 2012

Joan Serra
3 min
CANVIS A LA SANITAT PÚBLICA 
 Els hospitals de l'Institut Català de la Salut (ICS), com  el de Bellvitge, crearan societats filials a l'aixopluc  de l'empresa pública.

Els metges podran gestionar ambulatoris i serveis hospitalaris, organitzats en empreses, a partir del 2012. El departament de Salut concedirà als professionals que vulguin assumir més responsabilitat l'opció de crear cooperatives -s'anomenen entitats professionals participades (EPP)- per millorar la gestió de la sanitat pública. És una de les transformacions que figuren en el full de ruta del conseller de Salut, Boi Ruiz, per reformar el sistema. La proposta forma part d'un projecte més ampli, la fragmentació de l'Institut Català de la Salut (ICS) en societats filials, sota l'aixopluc de la Generalitat. El Govern entén que l'estructura de l'ICS -que governa vuit hospitals, 286 centres d'atenció primària i té una plantilla de més de 41.000 empleats- s'ha d'adaptar a les necessitats dels nous temps. El president de l'ens, Josep Prat, va sintetitzar aquestes intencions a finals d'octubre. Va ser qui va parlar més clar. Prat va dir que l'actual model de gestió i de recursos humans de l'ICS està "esgotat", perquè la institució és "rígida" i està "molt sindicalitzada".

La conselleria de Salut no esperarà més. El 2012 posarà en pràctica dues experiències d'autonomia de gestió a l'estructura de l'ICS, una en un gran hospital públic i l'altra en un conjunt d'ambulatoris d'un mateix territori. Seran les primeres entitats filials, amb personalitat jurídica pròpia, que es crearan per descentralitzar-ne la gestió. Quan es culmini el procés, l'ICS estarà trossejat en poc menys d'una vintena de societats: una per a cada hospital públic i una dotzena més per a cada 15 o 20 equips d'atenció primària d'una mateixa àrea geogràfica. Per materialitzar aquests canvis, són imprescindibles passos previs, que Salut té pressa per concretar. Ho detalla a l'ARA Joaquim Casanovas, director gerent de l'ICS.

La llei de l'ICS és la baseSalut diu que ara toca desplegar els acords legislatius del 2007

Quan es va obrir el meló del trossejament, Salut es va afanyar a recordar que la descentralització de l'estructura estava prevista a la llei 8/2007 de l'Institut Català de la Salut, aprovada al Parlament amb el consens majoritari dels grups, una norma que fins ara havia tingut un desplegament molt parcial. "Aquesta llei ja preveu un seguit de modificacions en el funcionament de l'ICS per passar de ser un organisme de l'administració a una autèntica empresa pública", apunta Casanovas. Abans, però, la proposta de fragmentació ha de ser ratificada al consell d'administració de l'ICS i aprovada pel Govern. "També es necessita una modificació de la llei de l'ICS, amb aprovació del Parlament", afegeix Casanovas. Salut confia que el 2012 es liquidin aquestes qüestions i puguin posar-se en pràctica les primeres proves pilot al territori, punt de partida del nou model. "No s'ha de desplegar tot de cop, perquè no podem fallar, i el període d'implementació serà llarg", raona el director de l'ens, que recorda que els canvis s'haurien aplicat encara que la situació pressupostària fos bona. "Tenir característiques d'empresa pública pot facilitar que ens adaptem més bé a aquesta situació tan complicada", reflexiona Casanovas.

Entitats filials públiquesL'ICS descarta que en les noves societats hi entri capital privat

El fantasma de la privatització de l'ICS planeja des que es van conèixer les intencions del Govern de fragmentar-lo en societats filials. Casanovas és contundent a l'hora d'afirmar que les noves entitats -en què les direccions dels hospitals i dels centres d'atenció primària tindran plena autonomia- seran al cent per cent participades per l'ICS i, per tant, totalment públiques: "L'ICS vol ser una empresa pública i no ens plantegem en cap cas l'entrada de capital privat, entre altres qüestions, perquè la llei ho prohibeix. És una cosa inviable i tampoc és necessària. No ens cal per a res". L'ICS va presentar dimarts als equips directius territorials els projectes que aplicarà el 2012, com les entitats professionals participades (EPP).

Més poder als professionalsEls metges crearan cooperatives per gestionar serveis hospitalaris

"Hi ha grups de professionals que ens diuen que volen assumir més responsabilitat", detalla Casanovas. Per atendre aquestes peticions, l'ICS permetrà la creació d'un nombre limitat de cooperatives de sanitaris -designades EPP-, que assumiran el funcionament de centres d'atenció primària (CAP), i dels serveis d'alguns hospitals, com els de rehabilitació, radiologia o oftalmologia. En cap cas, dels serveis d'urgències. S'assemblaran a les 13 entitats de base associativa (EBA), un model d'empreses privades formades per metges que ja gestionen ambulatoris a Catalunya. Els professionals que facin aquest pas abandonaran el seu règim laboral a l'ICS -deixaran de ser funcionaris- i es convertiran en accionistes de les noves societats. Podran cobrar més si assumeixen més càrrega de treball i assoleixen objectius, i assumiran el risc de gestionar un pressupost, de superàvit o de pèrdues. "Tot això hem de fer-ho tenint la possibilitat de rectificar, perquè si les coses no rutllen prou bé, s'han de poder introduir les modificacions que calgui", puntualitza Casanovas. L'ICS, però, exercirà una tutela sobre aquestes noves entitats. "Tindran un marge de llibertat més gran, però no total", exposa el director de l'ens públic, que s'encarregarà de garantir la transparència en la gestió.

stats