MOBILITAT
Crònica 24/02/2012

El metro s'inclina ara per desconvocar la vaga

Els treballadors del metro han començat a matisar la proposta de vaga durant el Mobile World Congress arran de l'última proposta de TMB. Els empleats d'autobusos mantenen l'amenaça d'aturada.

Albert Balanzà
2 min
Els treballadors del metro, al Casinet d'Hostafrancs, en un moment de l'assemblea d'ahir.

BARCELONA.Només queden 72 hores perquè comenci el Mobile World Congress a Barcelona i alguna cosa es comença a moure. El certamen ho té tot a punt per obrir les portes, però la mobilitat que haurà d'oferir als assistents podria ser parcial. Encara no hi ha cap decisió definitiva dels treballadors de metro i bus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), que han presentat la comunicació de vaga per conflicte salarial. No serà fins dissabte que els sindicats decidiran en assemblea si desconvoquen l'aturada a partir de l'última oferta que hagin rebut de l'empresa. I fins dissabte l'organització del congrés no facilitarà als participants els detalls d'un pla de contingència preparat en cas que la vaga s'executi.

Un dia més, ahir la direcció general de Relacions Laborals va intentar trobar el desllorigador que convenci els treballadors de bus i metro de desconvocar la vaga de transport durant tot el congrés o almenys d'aturar el rellotge negociador fins al 2 de març, quan els 60.000 visitants de la fira ja hauran marxat. La mediació va intentar per segona vegada en 48 hores un mètode de negociació, no només diferenciat per a bus i metro, sinó també per a representacions sindicals.

Al matí, els treballadors del metro, més estovats que els del bus pel fet que ja els ha caducat el conveni, van situar la balança al 50%, però van preferir que fos una assemblea, dissabte, la que tingués l'última paraula. Després d'una llarga assemblea que es va acabar al vespre, ningú va acceptar aturar el rellotge durant el Mobile, però agafava força la idea d'acceptar la proposta de TMB i votar-la dilluns, en el primer dia de vaga. L'única manera de fer una votació àmplia. L'última proposta de TMB als empleats del metro abona els endarreriments del 2011 en dos pagaments el 2013 i 2014, incrementa en un 1,2% el percentatge que quedaria consolidat en les taules salarials amb efectes a 1 de gener del 2012 i actualitza els sous amb un increment de l'1,2% consolidat en les taules salarials del 2013.

La negociació amb els treballadors de bus és molt més dura, perquè s'ha de complir el conveni vigent fins al 31 de desembre del 2012. Ahir la proposta inicial de TMB encara parlava de quatre anys per satisfer endarreriments, consolidació de taules salarials i manteniment dels llocs de treball. Després de quatre hores de reunió, els treballadors van rebutjar canviar unes condicions que estan signades per una proposta a quatre anys vista.

Els cinc col·legis industrials i tecnològics de Catalunya van adherir-se ahir al manifest del Cercle Tecnològic, que considera "desproporcionada" la vaga pels efectes en l'economia catalana. També van criticar que no estigui elaborat el pla de contingència que el Mobile ha anunciat en cas de produir-se la vaga.

stats