Crònica 23/10/2011

La militància del PSE mira amb recel el futur

A Rubalcaba i Patxi López se'ls gira feina si volen convèncer els militants bascos que aquest cop el final d'ETA va de debò. Després de tants anys, el partit recela de les intencions reals del comunicat.

J.r.
2 min
La prestatgeria delbatzokidel PNB d'Abando conté molts elements de la tradició cultural i gastronòmica basca.

Bilbao.Aquesta vegada, el PSOE i el govern espanyol han acollit sense reserves el comunicat de cessament de l'activitat armada d'ETA, que es va fer públic dijous. La satisfacció de Madrid no encaixa amb els dubtes que es respiren a l'epicentre del socialisme basc: el marge esquerre del riu Nerbion, una zona obrerista on el vot progressista va resistir a les eleccions de maig. A Portugalete el PSE va aconseguir conservar l'alcaldia, tot i el desgast socialista.

Els militants de base d'aquest municipi de prop de 50.000 habitants, i ciutat natal del lehendakari Patxi López, discrepen del convenciment amb què el president basc ha acollit la notícia. "Tant de bo fos així", diuen incrèduls alguns dels afiliats que es reuneixen a la Casa del Pueblo. L'únic element positiu que comparteixen sense matisos és que, amb el nou escenari, els simpatitzants del Partit Socialista d'Euskadi (PSE) "aniran a votar amb més llibertat". En un moment en què les enquestes pronostiquen una patacada a les urnes, aquest és un element que la militància té molt en compte. Com ells mateixos expliquen, a la ciutat hi ha una gran majoria silenciosa que ara podrà expressar-se amb més seguretat.

Aquí, però, acaba la lectura positiva que en fan. Per les bases del partit, que ja treballen en la preparació de la campanya que a Biscaia encapçala Eduardo Madina, és evident que "ETA pot tornar-hi només girant la cantonada", és a dir, després del 20-N. Tenen por que tot plegat només sigui una estratègia electoral per afavorir els abertzales d'Amaiur als comicis. "Confiança? Cap. I si no per què no van llegir el comunicat amb la cara descoberta?", es pregunten. Alguns dels simpatitzants socialistes temen que es comenci a relaxar abans d'hora la protecció als amenaçats, sobretot als regidors i als alcaldes. El govern basc ha assegurat, de moment, que només estudiarà si cal modificar-ne els criteris però assegura que no ha abaixat la guàrdia.

El PNB, content amb Rajoy

Si hi ha discrepàncies en el partit del govern, a la principal força de l'oposició, el Partit Nacionalista Basc, la sintonia és més elevada entre el discurs de la cúpula i el de la militància. Com a mínim, entre els simpatitzants que es reuneixen albatzoki (la seu social del partit) al barri benestant d'Abando de Bilbao, un dels més importants de l'organització.

La militància assegura que tenia des de fa temps coll avall que aquest era un pas que ETA faria i no ha generat gaire sorpresa. "Arzalluz ho havia avisat. Això ja està", afirmen. Per la majoria, ara cal posar el focus en l'economia i admeten que el cessament definitiu de la violència pot ajudar a retenir la inversió estrangera a Euskadi. Per això, entre els penebistes va caure especialment bé la reacció de Mariano Rajoy al comunicat d'ETA, allunyant-se de la línia dura del seu partit, que identifiquen clarament amb les tesis de Jaime Mayor Oreja. Reconeixen que aquest discurs més moderat aplana el camí a una entesa entre el PP i el PNB en matèria econòmica per acabar amb els "5 milions d'aturats, el veritable problema". Pel que fa a la situació basca, plena tranquil·litat: "La fotografia de la conferència de Sant Sebastià ja no s'esborra".

stats