DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 19/07/2011

La militància d'ERC dóna via lliure a Junqueras

Oriol Junqueras i Marta Rovira ja no tenen rival per aconseguir el lideratge d'ERC. L'exsenador Carles Bonet va tirar la tovallola ahir en no aconseguir de la militància els avals per presentar batalla.

Marc Colomer
2 min
Oriol Junqueras és des d'ahir l'únic candidat a presidir ERC, després de la retirada de Bonet.

Barcelona.Ha costat Déu i ajuda, a més de renúncies, i més d'un conflicte i decepcions, però finalment només hi haurà una candidatura a dirigir ERC al congrés de la tardor. L'exsenador carodista Carles Bonet i la seva número dos, Roser Cavaller, van haver de tirar ahir la tovallola en no aconseguir el suport reglamentari de la militància per poder optar a la presidència i a la secretaria general del partit. D'aques-

ta manera, la candidatura Construïm confiança, de l'eurodiputat i alcalde de Sant Vicenç dels Horts, Oriol Junqueras, i la seva número dos, Marta Rovira, ja és la virutal guanyadora del 26è congrés nacional d'ERC, després que ahir presentés l'aval de 1.600 militants.

Carles Bonet i Roser Cavaller han constatat el que ja feia setmanes que era de domini públic: no tenien xarxa de suport i les bases d'ERC estan esgotades d'enfrontaments interns traslladats a l'arena pública i congressos sagnants, més encara després del dramàtic congrés del 2008, amb quatre candidatures enfrontades. Han aconseguit 230 avals, molt per sota dels 380 necessaris (el 5% dels aproximadament 8.000 militants d'ERC). Ahir, en roda de premsa a la seu nacional del partit, ho van atribuir en bona part al reglament del congrés que va aprovar el consell nacional. I ho va reblar Bonet insistint en la ferida: "A ERC hi sobra mala llet i hi ha un dèficit democràtic". Malgrat les crítiques, Bonet i Cavaller van assegurar que no pensen abandonar ERC, que el segueixen considerant el "el bon partit de l'esquerra catalana".

En canvi, la candidatura de Junqueras i Rovira, al voltant de la qual pivoten les tres principals famílies d'ERC -les de Joan Puigcercós, Jordi Portabella i Ernest Benach-, quadruplica la xifra reglamentària i arriba a l'esprint final de la carrera successòria amb el suport del 20% de la militància. La sindicatura electoral d'ERC els proclamarà oficialment demà únics candidats al superdissabte 17 de setembre, quan s'elegiran per sufragi universal Junqueras com a president i Rovira com a secretària general.

stats