LA TRANSICIÓ A EGIPTE
Crònica 06/02/2012

La junta militar egípcia desafia la Casa Blanca

Tensió diplomàtica entre la junta militar egípcia i Washington. L'anunci ahir al Caire de processar cooperants estrangers per finançament il·legal pot congelar les ajudes milionàries dels EUA.

Ricard G. Samaranch
2 min

EL CAIRELes autoritats judicials egípcies van processar ahir 43 persones, entre les quals 19 ciutadans nord-americans, per haver violat les lleis del país relatives al finançament de les ONG locals per part de governs estrangers. El moviment es produeix un mes després que la policia escorcollés les seus de diverses ONG nord-americanes i confisqués ordinadors i documents. L'acció va desfermar les ires del Capitoli i la Casa Blanca, que van arribar a amenaçar Egipte de congelar els més de 1.200 milions d'euros que rep anualment en concepte d'ajudes.

Entre les ONG escorcollades hi figuren el National Democratic Institute i l'International Republican Institute, dues fundacions vinculades als dos grans partits dels EUA, el Demòcrata i el Republicà, i que tenen com a missió promoure la democràcia arreu del món. Des de llavors s'havia prohibit a diversos ciutadans nord-americans abandonar el país, entre els quals Sam Lahood, el fill del secretari de Transports dels EUA. Ara Lahood i altres treballadors d'aquestes ONG, entre els quals hi ha també ciutadans alemanys, noruecs, serbis, jordans i palestins, a més d'egipcis, passaran a disposició judicial d'acord amb el sistema penal egipci.

En concret, s'acusa aquestes organitzacions d'haver estat receptores de finançament estranger sense comptar amb l'autorització oficial, tal com exigeix la llei. No obstant, els seus responsables asseguren haver fet la petició, seguint la normativa, fa molt de temps però no haver rebut cap resposta oficial.

Contactat per l'ARA, el departament d'Estat nord-americà va mostrar-se "profundament preocupat" i va assegurar que esperen que el govern egipci els "aclareixi" la situació. El ministre d'Afers Estrangers alemany, Guido Westerwelle, va censurar durament la decisió: "És inacceptable fer mal a organitzacions que tenen una missió internacional. Actuarem, d'acord amb el marc de la nostra política exterior".

El processament dels ciutadans nord-americans pot tenir un impacte seriós per a les relacions entre Washington i el Caire. Després d'una reunió bilateral amb el seu homòleg egipci el 28 de gener, la secretària d'Estat, Hillary Clinton, va recordar que les ajudes a Egipte són condicionades i que es revisaran. Per calmar els ànims, una delegació de la junta militar va viatjar la setmana passada a Washington. D'acord amb la versió egípcia, les investigacions es van iniciar de manera independent per la justícia i no tenen una dimensió política.

"No deixa de ser irònic que un govern que rep tants milions dels EUA actuï amb tant de zel amb el finançament de les ONG", sosté Hossam Bahgat, director de l'EIFR, ONG dedicada als drets humans. "Aquí no hi ha gat amagat. Les ONG de tots els països del Tercer Món reben diners de fora per funcionar".

Des de la caiguda de Mubàrak, en què van participar activistes formats per ONG estrangeres, aquestes organitzacions han estat al punt de mira del govern, que les ha acusat de servir "l'agenda de les potències estrangeres". Per alguns activistes, aquesta persecució vol distreure l'atenció del fet que la majoria de fons estrangers són saudites, i tenen com a destí organitzacions islàmiques.

stats