Crònica 09/03/2011

El ministeri d'Industria dóna exemple i estalvia el 10%

Miquel Codolar
2 min
Insegur La presentació del projecte per millorar l'eficiència energètica del ministeri d'Indústria va ser sense preguntes.

Madrid.Gas Natural Fenosa i ACS, sense cobrar directament, renovaran les instal·lacions del complex Cruzco de Madrid, on hi ha la seu del ministeri d'Indústria i una part del d'Economia, perquè pugui estalviar un 10% de l'energia que gasta actualment. Per fer-ho substituiran els generadors d'escalfor de gasoil per calderes de gas natural, instal·laran una planta de cogeneració i una de fotovoltaica a la coberta dels edificis i implantaran un sistema integrat de control i monitorització.

La unió de les dues empreses ha guanyat el concurs públic que buscava una Empresa de Serveis Energètics (ESE) per millorar l'eficiència energètica i cobrar a partir de l'estalvi mensual de la factura energètica. Aquest estudi, que es va presentar ahir durant una roda de premsa sense preguntes, és el primer dels 2.000 que s'han de presentar durant els propers mesos.

Fins ara el problema de les ESE era que no podien accedir a crèdits. S'ha de tenir en compte que la inversió inicial és molt forta i que l'amortització de les inversions és molt llarga: dura entre 3 i 20 anys. Per això els crèdits són claus per a aquestes empreses. En el cas de Cruzco es necessitaran 16 anys per recuperar la inversió. Algunes ESE feia mesos que alertaven d'aquestes dificultats i després de setmanes de demanar-ho van veure com entre les vint mesures que divendres passat va aprovar el govern espanyol hi havia aquesta. "Qualsevol ESE" pot accedir als 600 milions que el govern espanyol ha destinat a aquesta mesura fins al 19 de desembre del 2011. L'import màxim de finançament és de 10 milions d'euros per edifici amb un interès de l'Euríbor al qual s'ha de sumar l'1,15%-1,5% del total del crèdit. Però si pretenen accedir als crèdits només pot ser per treballar per les administracions públiques. En canvi, propietaris o empreses privades no tindran les mateixes facilitats per millorar l'eficiència dels seus edificis.

Amb aquest projecte, el complex de Cruzco, a més de reduir la demanda energètica en un 10%, assolirà la qualificació energètica C i reduirà les emissions de CO en un 13%. Només l'energia generada per la cogeneració equivaldrà al consum anual de 500 habitatges i reduirà les emissions de CO en 2.300 tones anuals. El ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, va demanar a les administracions autonòmiques i municipals que s'animin a fer el mateix per donar feina a alguna de les 200 ESE que hi ha a l'Estat, i que considera que es multiplicaran properament.

El president de Gas Natural Fenosa, Salvador Gabarró, va explicar que l'actuació en aquest edifici ha de ser "la punta de llança d'un ampli pla per millorar l'eficiència energètica dels edificis públics". Va afegir que serà "l'exemple a seguir per altres administracions" perquè la unió de la iniciativa pública i privada "permet superar les barreres" a l'eficiència, que ha dit que són les dificultats financeres, els problemes de conscienciació, les dificultats d'informació i la complexitat per mesurar l'eficiència d'aquestes actuacions. El president d'ACS, Florentino Pérez, en canvi, no va intervenir en la presentació.

stats