CRISI DEL DEUTE
Crònica 29/08/2011

Una ministra de Merkel exigeix formar els "Estats Units d'Europa"

Ursula von der Leyen, ministra de Treball i companya de partit d'Angela Merkel, va exigir ahir com a conseqüència de la crisi del deute una reforma de la UE per donar pas als Estats Units d'Europa.

Isaac Lluch
3 min
Una ministra de Merkel exigeix formar els "Estats Units d'Europa"

BERLÍN.Una nova veu de dins del seu propi partit cristianodemòcrata (CDU) va pressionar ahir la cancellera Angela Merkel. Criticada per no impulsar de manera prou enèrgica una cooperació més àmplia d'Europa, la cap del govern alemany veu ara com des de les seves pròpies files sorgeixen fortes personalitats que critiquen el seu immobilisme i, fins i tot, pretenen marcar-li el camí. La ministra alemanya de Treball, Ursula von der Leyen, no va dubtar, en declaracions al setmanari Der Spiegel , a fer un pas més endavant que Merkel i reclamar uns "Estats Units europeus".

Von der Leyen exigeix una ampliació de la Unió Europea amb el raonament que només si hi ha una federació d'estats que cooperi més estretament en qüestions de política econòmica, es podrà superar la crisi actual. "El meu objectiu són els Estats Units d'Europa, seguint el model d'estats federats de Suïssa, Alemanya o els Estats Units", va dir la vicepresidenta de la CDU.

Per a qui temi que una unió política no deixi prou espai d'expressió als diversos països i regions del continent, la ministra de Merkel assegura que es tracta de fer "una estructuració realista" i que permeti "aprofitar els avantatges de la grandesa d'Europa". Per mantenir-se competitiu en un món global no n'hi ha prou tenint una moneda comuna, va reblar Von der Leyen, mentre advertia de les conseqüències d'un desmembrament europeu. "Si fos així, es formarien aliances molt diverses dins d'Europa amb els consegüents perills que representaria per a un mercat interior comú i la cooperació política".

La CDU de Merkel està greument dividida per la crisi del deute europeu. Com a reacció a les controvèrsies dins del partit s'ha creat recentment una comissió que ha de marcar les línies bàsiques sobre aquesta qüestió de cara al congrés de la formació que tindrà lloc al novembre. Von der Leyen està en aquesta nova comissió i sens dubte marca una línia ferma.

Ja és la segona vegada en poc temps que la ministra alemanya de Treball propugna una visió europea de gran volada. La setmana passada Von der Leyen va provocar una sorollosa polèmica a les files conservadores amb una proposta sobre la crisi europea que passava per alinear-se amb Finlàndia. Aquest país nòrdic exigeix que els estats que acudeixin al fons de rescat de l'euro han d'avalar els crèdits amb les seves reserves d'or o amb les seves indústries estatals. Merkel, però, va rebutjar aquesta proposició.

Plans d'estalvi "acceptables"

En clara divergència amb la cancellera, Von der Leyen va puntualitzar a Der Spiegel que els esforços que estan duent a terme els països més endeutats per estalviar són "acceptables, però s'han de mantenir durant molt de temps". Imposar garanties amb reserves d'or o empreses estatals permetria assegurar-se que aquests estats donaran continuïtat a les promeses d'estalvi fins i tot en el cas que el país en qüestió canvii de govern. "No volem tornar a viure que cada pocs anys els nous governs pensin que la festa pot tornar a començar", va raonar la ministra alemanya.

Lluny de pensar com els seus compatriotes que tot pot empitjorar, l'alemany Klaus Regling, màxim responsable del fons de rescat europeu EFSF, va precisar que "hi ha l'esperança fundada que d'aquí dos o tres anys s'haurà superat la crisi" si es mantenen les mesures d'estalvi. Regling es va mostrar ahir optimista i es va desmarcar del pessimisme i "la histèria" que, en la seva opinió, regnen a Alemanya.

stats