Crònica 19/03/2011

El primer ministre es compromet a reconstruir el país des de zero

Redacció
2 min

El primer ministre japonès, Naoto Kan, es va comprometre ahir a reconstruir el país des de zero després del pitjor desastre al Japó des de la Segona Guerra Mundial. Una setmana després del tsunami, Kan es va dirigir al seu poble per desviar l'atenció de la devastació cap a la reconstrucció. "Després de la catàstrofe no tenim temps de ser pessimistes ni de desanimar-nos. Hem de construir el Japó des de zero", va dir Kan, que va afegir que "tots els japonesos han de tenir una forta decisió per avançar i superar la situació actual".

En un discurs televisat, Kan es va mostrar ferm i va demanar un canvi en l'estat d'ànim de la població, tot i que va reconèixer els problemes dels evacuats: "Sé que fa molt fred i que no hi ha prou menjar ni aigua, transmeto el meu condol per totes les dificultats que estan patint".

Per la seva banda, el portaveu del govern japonès, Yukio Edan, va admetre ahir que la catàstrofe els havia desbordat. "L'escala sense precedents del terratrèmol i el tsunami que va arrasar el Japó, parlant francament, era un fet que no s'havia previst en els nostres plans de contingència de gestió de desastres", va dir Edan. "El govern es podria haver mogut una mica més de pressa per avaluar la situació, podria haver coordinat tota aquesta informació i la podríem haver donat més ràpidament", va reconèixer Edan que va entonar el mea culpa del govern.

Les autoritats japoneses han advertit que l'accident nuclear està obstaculitzant els esforços per fer arribar l'ajuda als afectats pel terratrèmol i, especialment, pel tsunami, que han deixat sense casa més de 400.000 persones. "No podem ajudar, la magnitud de la catàstrofe és massa gran", va admetre el cap adjunt de l'operatiu de socors. Estic segur que el govern ens proporcionarà suport, però en lloc de dependre dels altres, hem de pensar què podem fer per nosaltres", va dir.

stats