Crònica 03/05/2011

El món, en alerta per l'amenaça d'una revenja

C.m.
2 min
Controls policials al metro de Nova York ahir al vespre.

Els Estats Units i els països europeus feien ahir crides a extremar la vigilància davant el risc de represàlies d'Al-Qaida per la mort d'Ossama bin Laden. Molts països van incrementar les mesures de seguretat en possibles objectius d'atacs terroristes com aeroports i el transport públic. Les ambaixades dels Estats Units i la Gran Bretanya arreu del món van extremar les mesures de seguretat i van demanar als ciutadans que evitessin situacions de risc. Els EUA, però, no van incrementar el nivell d'alerta antiterrorista, perquè segons el sistema vigent des de la setmana passada, cal una informació específica que apunti a un perill "imminent". Al migdia un paquet sospitós va causar un ensurt a Times Square (Nova York), però va resultar una falsa alarma.

La Interpol va recomanar als 188 països que hi pertanyen que es posin en guàrdia davant "un risc terrorista més elevat" i els seus responsables van recordar que "la mort de Bin Laden no suposa la desaparició de les organitzacions que formen part d'Al-Qaida o inspirades en el seu exemple".

El director de la CIA, Leon Panetta, va considerar que la revenja "és pràcticament segura". Gilles de Kerchove, coordinador de polítiques antiterroristes de la UE, va apuntar que els 27 han d'"estar atents", perquè la mort de Bin Laden pot despertar individus o grups establerts a Europa.

El primer ministre britànic, David Cameron, va instar els seus conciutadans a "estar particularment alerta en les pròximes setmanes", mentre que el seu ministre d'Exteriors, William Hague, afirmava que "els terroristes intentaran demostrar que encara estan actius". El seu homòleg francès, Alain Juppé, va advertir d'un "optimisme excessiu" i va recordar que la xarxa "conserva les seves estructures".

Els experts en política antiterrorista alerten sobretot del risc d'atemptats individuals o de grups molt petits i que requereixin molt poca infraestructura, els més difícils de detectar. En els fòrums jihadistes a internet els Estats Units eren el blanc de les amenaces.

Puig i Rubalcaba

El govern espanyol va anunciar ahir que mantindria l'alerta antiterrorista en el nivell 2, on es va situar a l'octubre com recomanaven diversos informes dels serveis secrets. Felip Puig, conseller d'Interior de la Generalitat, va indicar que es reforçaria la vigilància policial en alguns punts sensibles, com el transport públic.

stats