BANCS, CAIXES I ESTABLIMENTS DE CRÈDIT
Crònica 19/04/2011

La mora financera puja al 6,2% per cinquè més seguit

T.g.
2 min
Les dades del Banc d'Espanya destaquen que els bancs tenen més morositat que les caixes.

Barcelona.La morositat de bancs, caixes i establiments de crèdit ha pujat per cinquè mes consecutiu i es va situar, al febrer, al 6,19%. El nivell del mes anterior era del 6,06%. Aquest increment se situa en el mateix rang del setembre del 1995, i gairebé vuit dècimes per sobre del febrer del 2010 (5,4%).

Per segments, els bancs segueixen amb un nivell d'impagats més elevat, del 6,35%, mentre que al gener era del 6,27%. Aquests percentatges són superiors als de les caixes. Però cal tenir present que això es produeix des que s'hi inclouen les dades de morositat de Caja Castilla-La Mancha, reconvertida per Cajastur en Banco Castilla-La Mancha. Una altra situació semblant es va produir al gener, quan Cajasur es va integrar a BBK Bank, fet que va incrementar la morositat dels bancs del 5,82% a l'esmentat 6,27% de fa tres mesos. Aquest traspàs de riscos de caixes a bancs ha suposat que les primeres hagin tancat el febrer del 2011 amb una mora del 6,06%. Aquest nivell també ha pujat, i s'ha situat en el de l'agost del 1995.

Els crèdits dels bancs es van reduir en 8.460 milions al febrer, i van quedar en 830.549 milions. En canvi, el total de crèdits concedits per les caixes es mantenia pràcticament estable, amb una reducció de 333 milions. Les caixes tenien concedits 829.259 milions en crèdits. Finalment, les cooperatives de crèdit van tancar al febrer amb la mora més elevada, que va arribar al 9,63%, gairebé la mateixa del gener, amb un risc total concedit de 40.151 milions, segons les dades registrades del Banc d'Espanya.

D'altra banda, un estudi de la consultora Pricewaterhouse i Business School assegura que la banca espanyola ha mantingut una política financera "prudent", malgrat els nivells de deute que acumulen, segons informa Efe. Gran part dels venciments, un 60%, es produiran a partir del 2013. Espanya té el percentatge més elevat de deute sènior de tota la zona euro, un 54%, per sobre d'altres països com Bèlgica, Holanda i el Regne Unit.

stats