ELECCIONS PRESIDENCIALS ALS EUA
Crònica 04/07/2011

Un mormó a la Casa Blanca?

Núria Ferragutcasas
3 min
Santuari referent Conferència anual dels mormons al temple icònic de Salt Lake City, on hi caben fins a 21.000 persones.

WashingtonL'Steve espera nous passatgers llegint un llibre assegut en una vorera prop de l'estació de metro de Forest Glen. Cada tarda condueix el minibus gratuït que fa el viatge d'anada i de tornada al temple mormó de Washington, situat a la carretera de circumval·lació de la capital dels Estats Units. El jove, que vesteix una camisa blanca i pantalons negres com tots els missioners mormons, no s'atreveix a valorar l'impacte que tindrà per a la seva església la participació de dos mormons en les primàries republicanes, però sí que explica una història que per a ell és significativa. "Un amic es va convertir al mormonisme quan Romney es va presentar a les eleccions del 2008. Volia saber més sobre la religió i creia que només hi trobaria bajanades, però no va ser així", explica Forest Glen.

L'exgovernador de Massachusetts Mitt Romney va perdre fa quatre anys la candidatura republicana per a la presidència dels EUA contra el senador John McCain. La seva fe li va restar punts entre els votants. Ara es postula, però, com el candidat conservador amb més opcions per intentar arrabassar la Casa Blanca a Barack Obama. Si Romney és el favorit a les primàries, l'exgovernador de Utah Jon Hunstman, un altre mormó, és el candidat tapat, és a dir, que podria donar una sorpresa. Una enquesta del Pew Research Center revela que el 51% dels votants creu que Romney és el candidat amb més possibilitats de guanyar, mentre que només un 35% confia que ho faci Huntsman. Això sí, la xifra de popularitat de Huntsman podria créixer, ja que només el coneix un 32% de la població i el procés de primàries encara no ha començat.

Religió amb prejudicis

Una carretera estreta i arbrada porta cap al monumental temple de l'església de Jesucrist dels Sants dels Últims Dies, nom oficial de la congregació. Una construcció de marbre blanc immaculat sense finestrals i coronat per sis grans punxes daurades. El santuari es va inspirar en el primer temple construït a Salt Lake City, considerada la Roma dels mormons.

"Només els membres que fa temps que són a la congregació poden entrar dins el temple", explica una noia que du una plaqueta penjada amb el nom de Sister d'Agostini. A les dones les anomenen sisters i als homes elders . La germana missionera aprofita també per informar que tenen un centre per als visitants per donar a conèixer la religió. El mormonisme sempre ha estat envoltat d'un secretisme que ha perjudicat la seva imatge. Molts nord-americans continuen tenint prejudicis contra els mormons perquè els consideren sectaris i controladors.

Alguns fins i tot creuen que practiquen la poligàmia malgrat que des de finals del segle XIX està prohibida per l'església mormona. A més, un de cada cinc nord-americans afirma que no votaria un candidat mormó. Així, la religió es pot convertir en una llosa sobretot per Mitt Romney, que ha reconegut públicament la seva fe, però no tant per Huntsman. "No sóc gaire religiós i estic obert a altres creences i filosofies", va dir fa dues setmanes l'exgovernador de Utah a la revista Fortune .

La tradició es trenca

John F. Kennedy es va convertir fa cinquanta anys en el primer president catòlic dels Estats Units i va trencar amb la llarga tradició de mandataris WASP (blancs, anglosaxons i protestants). Aquest estereotip no es va tornar a trencar fins al 2008, amb el president Barack Obama. Els seus casos han demostrat que el color, la religió i l'ètnia ja no són un impediment per arribar a la Casa Blanca. No obstant això, encara poden ser un llast difícil de superar. En un discurs davant d'un grup de protestants, el candidat Kennedy va assegurar: "No sóc un catòlic que es presenta per a president. Sóc un americà que es presenta per a president". Unes paraules que Romney va citar el 2008 en l'únic discurs en què va explicar la seva condició de mormó i que no van acabar de quallar entre l'electorat.

L'àngel Moroni

"Per mi és un insult cada cop que algú em diu que no som cristians", diu elder Don Olsen. Aquest jubilat d'Idaho assegura que segueix la Bíblia i els postulats de Jesucrist però que aquests textos sagrats "no són complets" i el mormonisme és la "restauració de l'Església cristiana". Els sis milions de mormons que viuen als Estats Units tenen prohibit fumar i beure alcohol i cafè i alguns porten roba interior gegant per "protegir-se de la temptació".

A més, creuen que un àngel anomenat Moroni va deixar uns pergamins amagats al nord de l'estat de Nova York i que el seu profeta i fundador, Joseph Smith, els va descobrir. Smith, després de traduir-los, va escriure el Llibre del Mormó . El mateix llibre que llegia el jove conductor, Steve, i el que utilitzen els creadors de South Park, Matt Stone i Trey Parker, per titular el seu reeixit i premiat musical de Broadway, on es mofen del mormonisme i de les religions en general. Davant de tanta burla, els mormons intenten normalitzar la seva imatge. I qui millor per aconseguir-ho que un candidat mormó a la presidència dels Estats Units?

stats