CONFLICTE ISRAELIANO-PALESTÍ
Crònica 24/03/2011

Un mort i una trentena de ferits en un atemptat a Jerusalem

La capital israeliana va reviure ahir el clima de la Segona Intifada després que un motxilla bomba explotés prop d'una estació d'autobusos. L'atac va matar una dona i va ferir una trentena de persones.

Anna Garcia
3 min
Els serveis d'emergència israelians netegen les restes de l'explosió. L'atemptat va obligar a tancar  els accessos a Jerusalem per buscar possibles sospitosos. Ningú ha reivindicat l'atac.

Corresponsal a JerusalemAl voltant de les tres de la tarda d'ahir l'alarma es va disparar en un barri jueu de Jerusalem. Un artefacte explotava a pocs metres de l'estació central d'autobusos i del Palau de Convencions. L'entrada principal a Jerusalem, ben a prop d'on va haver-hi la deflagració, es va tancar ràpidament. Fins al moment de tancar l'edició, una persona havia mort i hi havia una trentena de ferits, alguns d'ells en estat greu.

La policia ha qualificat l'acció d'atemptat terrorista. "Terror a la capital", es podia llegir a la versió digital del diari Yediot Ahronoth . En un primer moment, l'ambaixador d'Israel a Washington va dir que es tractava d'un atemptat suïcida tot i que més tard va rectificar quan es va confirmar que l'origen de l'explosió havia estat una bomba dins d'una motxilla recolzada en una cabina de telèfon, al costat mateix d'una parada d'autobús per on circulen bona part dels vehicles que van als assentaments de Cisjordània.

Sirenes per tot arreu

Un vehicle de la línia 74 que en aquell moment passava per allà, va rebre l'impacte i els vidres de moltes finestres es van esmicolar. Durant uns minuts les comunicacions es van col·lapsar, era impossible parlar per telèfon mòbil, se sentien sorolls de sirena a bona part de la ciutat i la majoria d'autobusos, en saber-se la notícia, es van buidar. Jerusalem estava en alerta vermella. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, va posposar el seu viatge a Rússia i el president de l'Autoritat Nacional Palestina, Mahmud Abbas, viatjant precisament per Rússia, ha condemnat l'acció que, de moment, ningú ha reivindicat. Les forces de seguretat van pentinar la zona per si hi havia més explosius.

El primer ministre palestí, Salam Faiad, va ser molt contundent quan va condemnar amb duresa "aquest acte de terror" que, va dir, "contradiu els plans dels palestins per aconseguir la llibertat a través de camins pacífics". El ministre de Defensa israelià, Ehud Barak, ha amenaçat amb represàlies contra Hamàs.

Poques hores després de l'explosió, un grup d'ultraortodoxos jueus cridaven "mort als àrabs" al lloc dels fets, on també es van concentrar seguidors exaltats de l'equip de futbol Beitar Yerusalaim. L'alcalde de Jerusalem, Nir Barkat, va instar la població a continuar la seva rutina tan ràpidament com fos possible. "No deixarem que el terror malmeti la nostra vida diària", va assegurar, alhora que va remarcar que no es cancel·larà la marató que s'ha de celebrar diumenge vinent.

Creix la tensió amb Hamàs

Aquesta acció es produeix en el marc d'una escalada de violència entre Israel i Hamàs que va començar fa just una setmana quan dos milicians de Gaza van ser abatuts durant una incursió aèria de les forces israelianes. La resposta del braç militar de Hamàs no es va fer esperar i dissabte passat llançava al voltant de 50 coets al sud d'Israel. Netanyahu va anunciar una nova ofensiva mentre el vice-primer ministre israelià, Silvan Shalom, deia que la situació era molt similar a la que es va produir durant l'última guerra de Gaza, en què van morir 1.400 palestins. També es començava a parlar d'una segona operació Plom Fos.

Dimarts passat vuit palestins van ser morts per l'exèrcit israelià. Poques hores abans de l'explosió a Jerusalem, uns quants artefactes llançats des de Gaza esclataven en diferents poblacions israelianes. Nombroses escoles del sud d'Israel estan tancades. Tot això passa just una setmana després que Hamàs i l'ANP anunciessin que totes dues faccions estan disposades a iniciar el diàleg per a la reconciliació arran de les manifestacions de joves palestins que van sortir al carrer a Gaza i Ramal·lah demanant la fi de la divisió.

stats