NOVES FORMES D'AGRESSIVITAT
Crònica 29/12/2010

Un any amb 88 morts violentes a Catalunya, nou més que el 2009

M. Català / A. Balanzà
2 min

BarcelonaL'any 2010 també serà recordat com un dels pitjors de la dècada a Catalunya pel que fa a la crònica negra. Els Mossos d'Esquadra estan a punt de tancar l'exercici amb un total de 88 morts violentes. Les dades policials no tenen en compte els successos de l'any que han acabat amb víctimes mortals per accidents de trànsit o ferroviaris o fins i tot els suïcidis. No hi són comptades, doncs, ni les nombroses víctimes que s'amaguen cada dilluns rere el titular "Tràgic cap de setmana a les carreteres catalanes", ni els dotze joves que van morir a l'estació de tren de Castelldefels per Sant Joan ni la parella septuagenària que la nit de Nadal va treure la vida al seu fill discapacitat a Serinyà i que posteriorment es va suïcidar.

Sí que hi són comptades les morts violentes, tant aquest fill víctima dels seus pares com els altres exemples recents a Olot, tant els onze avis que van morir a mans del zelador de la residència geriàtrica La Caritat com les quatre víctimes de Pere Puig Puntí, l'assassí de Sant Esteve d'en Bas que el 15 de desembre passat va entrar en els annals de la crònica negra a Catalunya. Aquests dos últims episodis han fet incrementar el nombre de víctimes a la regió policial de Girona fins a 29.

No obstant això, Girona no supera Barcelona i l'àrea metropolitana en el nombre de víctimes mortals, si s'ajunten les dades que els Mossos ofereixen per separat entre la regió policial de Barcelona (19 víctimes violentes) i les regions metropolitanes nord (12) i sud (12). L'última víctima sonada d'aquests 19 casos a Barcelona capital va ser l'assassinat d'un menor dels Latin Kings als Jardins de Montserrat de l'Eixample l'1 de desembre o l'home apallissat a l'Hospitalet al novembre. La relació de víctimes violentes ha crescut, ja que el 2009 se'n van registrar un total de 79.

stats