CRISI AL GOVERN DE SAAD HARIRI
Crònica 13/01/2011

El moviment xiïta Hezbol·lah acaba amb la unitat al Líban

Nada Bakri
2 min
Just el dia que queia el seu govern, el primer ministre libanès es va entrevistar amb Barack Obama a la Casa Blanca.

The New York Times / BeirutEl moviment xiïta Hez-bol·lah i els seus aliats van forçar ahir la caiguda del govern del Líban, un fet que aprofundeix la crisi sobre la investigació d'un tribunal, amb el suport de l'ONU, de l'assassinat d'un exprimer ministre. Onze dels trenta ministres del gabinet van anunciar la seva dimissió, una decisió que dissol el govern. Aquests càrrecs van assegurar que van actuar així pel rebuig del gabinet a acordar una sessió d'emergència per oposar-se a aquest tribunal, que s'espera que acusi membres de Hezbol·lah.

Deu d'aquests ministres van anunciar que plegaven en el mateix moment que el primer ministre libanès, Saad Hariri, es reunia amb el president dels Estats Units, Barack Obama, a Washington. L'oposició esperava que els onze ministres renunciarien alhora al càrrec per fer caure el govern en aquell moment i deixar així Hariri en una situació compromesa. Però l'onzè ministre, Adnan Saied Hussein, va anunciar que dimitia al vespre, quan ja s'havia acabat la trobada a Washington.

La caiguda d'aquest govern fràgil és la pitjor crisi al Líban des del 2008. Llavors un acord aconseguit a Qatar va permetre una treva per acabar amb els enfrontaments sectaris que van provocar la mort de 81 persones i van fer que aquest país estigués a punt d'entrar en una altra guerra civil com la que va durar quinze anys i es va acabar el 1990.

"Nosaltres hi estàvem compromesos, però ells no", va assegurar Ammar Houri, un parlamentari del bloc de Hariri. Hezbol·lah i els seus enemics han tingut disputes per liderar el país des que l'anterior primer ministre, Rafiq Hariri, va ser assassinat amb un cotxe bomba a la zona costanera de Beirut el 2005. 22 persones més van morir en aquest atac. Des d'aleshores, el tribunal ha investigat la mort de Hariri i ara s'espera que acusi membres de Hezbol·lah, que és el moviment islamista xiïta amb més força al país.

Un diari del líder del principal grup opositor, Al-Akhbar , ha subratllat el sentiment de malestar amb un editorial amb el títol: "El principi del que és desconegut". Molts temen que això esdevingui sagnant amb enfrontaments al carrer, on s'imposarà Hezbol·lah. Un esclat de la violència li pot permetre aconseguir el control del govern i forçar una situació nova als carrers de Beirut almenys fins que no s'arribi a un acord amb la protecció de les potències estrangeres.

Altres analistes rebutgen la possibilitat de la violència, donada la resistència de Hezbol·lah. L'escenari més probable són uns mesos de paràlisi, semblants als que el Líban va viure entre el 2006 i el 2008, abans que un altre acord.

stats