MOBILITZACIONS CIUTADANES
Crònica 16/10/2011

El moviment dels 'indignats' es globalitza

La indignació ha traspassat fronteres. Més de 900 ciutats d'una vuitantena de països van viure ahir protestes a favor d'un "canvi global". Desenes de milers de persones van sortir al carrer a Barcelona.

M. Ortega / L. Bonilla
4 min
Protesta multitudinària 1. Manifestació massiva ahir  al centre de Barcelona. 2. Julian Assange,  a la protesta de Londres. 3. Protesta a Hong Kong.

BARCELONA.El moviment del 15-M s'ha internacionalitzat, com demostren les més de 900 manifestacions d' indignats que ahir es van celebrar a una vuitantena de països de tot el món. Des de Sidney fins a Buenos Aires passant per Tòquio, Berlín, Roma, Lleida, Nova York, Madrid i Barcelona, centenars de milers de persones es van manifestar per reclamar "un canvi global". Aquest era el lema comú a totes les marxes tot i que cada manifestació va crear els seus propis eslògans.

Del 15-M al 15-O. A Catalunya es van organitzar protestes a les quatre capitals de demarcació i especialment multitudinària va ser la de Barcelona, en la qual es van aplegar desenes de milers de persones -400.000 segons l'organització i 60.000 segons els Mossos d'Esquadra, en el tradicional ball de xifres-.

"De la indignació a l'acció", proclamava la pancarta que va encapçalar la marxa des de la plaça Catalunya fins a l'Arc de Triomf. I, amb l'objectiu de "passar a l'acció", com remarcaven alguns manifestants des de diferents megàfons, van voler dividir la marxa en tres blocs: un per reivindicar el dret a l'habitatge digne, que guiat per una bandera verda, es va dirigir a Nou Barris -on van ocupar un bloc de pisos buit-; un altre d'educació, guiat per una bandera vermella cap al campus del Raval de la Universitat de Barcelona; i el tercer, el de sanitat, amb el color blanc, va sortir cap a l'Hospital del Mar. En aquest punt, però, la marxa que havia anat sumant onades de gent arribades des de diferents barris i ciutats durant tota la tarda va perdre volum.

Tardor calenta

La ja habitual amalgama de protestes que acompanyen els indignats va tornar a fer acte de presència en la jornada d'ahir i les reivindicacions es van centrar tant en les retallades del Govern com en lluites més sectorials, com ara els horts urbans i l'oposició a la tortura animal. "Protestem contra un conjunt de coses que s'inclouen en el sistema actual i, especialment, contra el fet que els que ens trobem en una situació més precària hàgim d'assumir les conseqüències de la crisi que han provocat els poderosos", explicava el Juanma amb una bandera de Democràcia Real Ja! a les mans . Els ja clàssics "Ningú no ens representa", "No hi ha pa per a tan xoriço" i "Jo també era al Parlament" van tornar a retronar ahir pel centre de la ciutat. "La tardor ha començat calenta", remarcaven les pancartes.

A Tarragona el moviment 15-M va viure la manifestació més important des de la seva irrupció amb 12.000 persones al carrer. A Lleida, un milers d' indignats van fer sentir el seu malestar, mentre que a Girona més de 3.000 persones van recórrer els carrers de la ciutat. Arreu de l'Estat desenes de milers de persones van sortir a cridar "que no, que no ens representen".

A Madrid, una multitud va tornar a prendre la Puerta del Sol i una de les anècdotes de la jornada va ser que els convits de dos casaments al centre de la ciutat van haver d'endarrerir-se per la protesta. "Comparteixo gairebé totes les reivindicacions dels indignats perquè estem rescatant els bancs i deixem els treballadors al carrer", deia el Juan, un dels convidats. La d'ahir va ser una protesta d'àmbit global.

Manifestants d'arreu del món van sortir al carrer per expressar el seu malestar amb banquers i polítics, als quals acusen de provocar la crisi econòmica actual, i per denunciar les retallades socials i la precarietat laboral. En total, 951 ciutats de 82 països d'arreu del món es van erigir en capitals de la indignació. Les protestes, que es van multiplicar gràcies a les xarxes socials, es van emmirallar en les reivindicacions del 15-M a l'Estat -de les quals es compleixen 5 mesos- així com en els indignats que ocupen Wall Street, a Nova York. Fins al punt que ciutats asiàtiques van copiar el nom i van batejar les seves manifestacions com Occupy Tòquio i Occupy Taipei .

Les protestes van transcórrer pacíficament, excepte la de Roma, on un centenar de manifestants van atacar entitats bancàries i van incendiar vehicles. La policia va carregar contra un grup d'encaputxats que els llençaven pedres i petards. L'afluència de manifestants va ser desigual. A Londres, milers d' indignats van haver de canviar els seus plans i manifestar-se davant de la catedral de Sant Pau, al centre financer de la ciutat, perquè no van poder accedir a la seu de la borsa, protegida per la policia, i on els indignats volien acampar emulant els seus companys de Wall Street.

Poc seguiment a Grècia

A la protesta anglesa hi va aparèixer per sorpresa el fundador de Wikileaks, Julian Assange. Un dels països que va treure més gent al carrer va ser Alemanya, on van seguir la convocatòria unes 40.000 persones. A Frankfurt, per exemple, els indignats es van concentrar davant la seu del Banc Central Europeu. I a Grècia, un dels països més tocats per la crisi, l'afluència va ser, en canvi, menor de la que es preveia. Tot i així, centenars de persones es van concentrar a la plaça Syntagma d'Atenes, epicentre habitual de les protestes contra les retallades.

Les manifestacions també es van repetir en desenes de ciutats dels Estats Units. A Washington i Atlanta centenars de persones van participar en una marxa per protestar contra l'elevada taxa d'atur al país, que ja se situa en un 9,1%. Hi van participar líders dels drets civils com el reverend Al Sharpton. Protestes similars es van repetir a San Francisco, Dallas i Chicago. A Nova York, els indignats que fa setmanes que estan acampats davant la borsa es van vestir amb americanes i corbates per respondre a tots els que els acusen d'anar mal vestits.

Els primers a mobilitzar-se van ser els indignats d'Austràlia, Nova Zelanda i el Japó. A Sydney, unes 2.000 persones es van manifestar davant la central del Banc Reserva d'Austràlia. Les protestes també van arribar a Corea del Sud, les Filipines i Hong Kong.

stats