ELECCIONS PRESIDENCIALS A FRANÇA
Crònica 14/12/2011

La multiplicació de candidats amenaça la reelecció de Sarkozy

Perilla la reelecció del president francès, Nicolas Sarkozy. La multiplicació de candidats al centredreta podria dispersar el vot conservador i restar possibilitats a Sarkozy de ser a la segona volta.

àlex Vicente
2 min
La multiplicació de candidats amenaça la reelecció de Sarkozy

PARÍSLa multiplicació d'aspirants a l'Elisi dins les files del centredreta francès dificulta encara més les possibilitats que Nicolas Sarkozy obtingui la desitjada reelecció a les presidencials del 2012. La candidatura de l'exprimer ministre Dominique de Villepin, anunciada diumenge enmig de la sorpresa general, és la cinquena expressió de dissidència dins d'una família política cada vegada més fracturada.

La peculiaritat del sistema electoral francès, uninominal i a dues voltes, complica la vida al president francès. Només els dos candidats que arriben en cap a la primera volta passen al segon i definitiu assalt. L'espectre del 21 d'abril del 2002, data recordada com un drama col·lectiu per l'esquerra francesa, plana ara sobre el camp contrari. Aleshores, el primer ministre Lionel Jospin va ser superat a la primera volta per Jean-Marie Le Pen.

Una dècada més tard, és la dreta la que tem un escenari similar, però amb càsting renovat. Ara l'amenaça fantasma sembla encarnada per Marine Le Pen, filla del patriarca de l'extrema dreta, a qui els últims sondejos situen al voltant del 13,5% dels vots en la primera volta. Encara està més de deu punts per sota de Nicolas Sarkozy (26%), però els analistes no descarten un ascens fulgurant de la nova líder ultradretana un cop comenci la campanya, gràcies al seu missatge euroescèptic i islamòfob.

L'anunci de Villepin arriba pocs dies després que el líder centrista François Bayrou també es declarés candidat a l'Elisi. El 2007 Bayrou va aconseguir donar la campanada i es va convertir en el tercer home dels comicis. Les seves possibilitats han minvat, però els sondejos el situen entorn al 13% dels vots a la primera volta.

El president francès encara s'haurà d'enfrontar a tres candidats més sorgits de les seves pròpies files conservadores. D'entrada, l'exministre de Defensa Hervé Morin, a qui Sarkozy va expulsar del govern l'any passat. Però també el sobiranista Nicolas Dupont-Aignan i la diputada democristiana Christine Boutin, que ha promès fidelitat a Sarkozy només si fa una campanya fonamentada en els valors del catolicisme. Entre els tres aspirants, no haurien de superar el 5% dels vots. Però aquest percentatge pot ser suficient, davant l'aritmètica dels sondejos, per deixar Nicolas Sarkozy fora de joc.

Villepin té poques possibilitats

La candidatura de Villepin, que els més generosos qualifiquen de "kamikaze", tampoc sembla destinada a la glòria. Però l'exprimer ministre de Jacques Chirac conserva un alt potencial erosiu contra el president. L'estadística el situa entorn a un ridícul 1% dels vots, però en el passat va aconseguir fregar el 10% gràcies a una gran capacitat d'agitació mediàtica.

La credibilitat de Dominique de Villepin en matèria de política exterior segueix intacta, així com els seus dots d'excel·lent orador. No li queden aliats ni compta amb cap mena de suport financer, però la seva soledat podria ser una arma. Li permet encarnar la figura gaullista per excel·lència: la del resistent, l'home sol contra tots a qui el temps acaba donant la raó.

stats