LES FINANCES MUNICIPALS
Crònica 02/09/2011

Els municipis s'afanyen per poder cobrar

Els ajuntaments no volen arriscar-se a perdre els ingressos derivats de la recaptació d'impostos. Per això fan via per presentar la liquidació de l'exercici 2010. Si no fan els deures, l'Estat els tancarà l'aixeta.

Joan Serra
3 min
Els municipis s'afanyen per poder cobrar

BARCELONA.Molts ajuntaments fa temps que viuen amb l'aigua al coll. I ho passaran pitjor si es concreta l'avís del ministeri d'Economia i Hisenda que a partir de l'octubre els deixarà de transferir els diners de la participació en els ingressos de l'Estat per no haver entregrat l'auditoria dels comptes del 2010. La llei d'economia sostenible, aprovada al febrer, estableix aquesta mesura per als municipis que el 31 de març no haguessin liquidat l'anterior exercici fiscal. Els ajuntaments catalans que figuren a la llista negra d'Hisenda -un total de 140- confien a regularitzar la seva situació abans de l'octubre, un missatge expressat per diversos consistoris a l'ARA. Els municipis no es poden permetre renunciar a uns ingressos que representen una part substancial del pressupost anual, un percentatge que en alguns casos s'eleva fins al 25%. Si compleixen, Hisenda no els retindrà els diners derivats de la recaptació d'impostos.

Els ajuntaments s'afanyen a endreçar els comptes. Alguns han demanat més temps a Madrid per poder resoldre la liquidació. És el cas de Montgat, conscient del retard acumulat. El consistori va enviar una carta al ministeri per comunicar els motius de la demora en l'auditoria, un document en què s'esgrimia la falta de personal. "Des del 2003, l'Ajuntament no ha pogut presentar a temps la liquidació, però tenim un full de ruta clar, que és enllestir-la abans de l'octubre perquè no ens retinguin els recursos", explica el regidor d'Hisenda, Juan Carlos Esgueva (CiU). "Estem estigmatitzats per sortir en aquesta llista, però la nostra situació financera és bona", puntualitza Esgueva.

Pressa per solucionar-ho

Els consistoris aporten justificacions per explicar la seva presència entre el grup de municipis assenyalats per l'Estat, com la necessitat de revisar els comptes arran del canvi de govern o els problemes informàtics. L'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), detalla que la liquidació del 2010 es va signar el 21 de març -dins de termini-, però no s'ha pogut fer la transferència de les dades per dificultats informàtiques. "He donat la instrucció de posar-nos d'acord amb el ministeri per poder fer el traspàs de dades, perquè som els primers interessats a poder-ho solucionar", raona l'alcalde. Marigó especifica que la salut econòmica del consistori de Blanes és "complicada": l'endeutament és del 98%, quan el percentatge màxim permès se situa al 75%. "Hem fet un control rigorós de la despesa, però aquests recursos de l'Estat són necessaris", afegeix Marigó.

A Castelló d'Empúries també s'esmercen a resoldre la comunicació amb el ministeri, tot i que la liquidació dels comptes es va aprovar per decret d'alcaldia dins del termini legal (el 18 de març). "Ens hem adonat que la documentació no estava enviada i la responsabilitat política d'aquest fet correspon a l'anterior equip de govern", afirma la regidora d'Hisenda, Elena Iglesias (CiU), que recorda que els ingressos de l'Estat representen un 11% del pressupost. "Aquests diners són bàsics i no ens podem permetre perdre'ls", detalla Iglesias. Castelló d'Empúries destina més d'un 50% del pressupost a pagar la plantilla de personal i l'endeutament s'enfila fins al 94%. A Badia del Vallès, un altre dels municipis inclosos a la llista del ministeri, l'alcaldessa, Eva Menor (PSC), va demanar ahir en un comunicat "sensibilitat i comprensió" a l'Estat. "El compte general és una feina que s'ha de compatibilitzar amb moltes d'altres, amb la carència que tenen els ajuntaments petits en recursos humans", va apuntar Menor. Badia del Vallès pretén aprovar la liquidació en el pròxim ple del mes de setembre.

A Cunit tampoc van complir els terminis per presentar l'auditoria, tot i que Hisenda havia concedit una pròrroga -fins al 31 de juliol- després de comprovar que la meitat dels consistoris de l'Estat no havien facilitat la informació que estableix la llei d'economia sostenible. L'alcaldessa, Montserrat Carreras (CiU), explica que van enviar la documentació al departament de Governació el 24 d'agost. "Una de les nostres prioritats quan vam entrar al govern va ser resoldre la liquidació perquè amb la nostra situació de tresoreria no podem perdre els recursos de l'Estat", comenta Carreras. "Tenim un dèficit de 16 milions i, amb els números a la mà, si fóssim una empresa, estaríem en fallida", admet l'alcaldessa.

stats