JORNADA REIVINDICATIVA
Crònica 10/10/2011

El nacionalisme valencià no abaixa el to contra el PP

La manifestació nacionalista del 9 d'octubre, diada del País Valencià, congrega milers de manifestants que demanen al president Alberto Fabra que no apliqui més retallades socials i nacionals.

Salvador Almenar
2 min
Unes 3.000 persones van manifestar-se ahir pels carrers de València.

València.Sota el lema "Som País Valencià, volem decidir", unes 3.000 persones van recórrer ahir a la tarda els carrers de València per exigir a la Generalitat valenciana "que posi fi a les retallades socials i nacionals". En la tradicional manifestació nacionalista del 9 d'octubre, diada del País Valencià, els assistents van defensar "la necessitat" d'un canvi en les polítiques del govern d'Alberto Fabra i li van exigir "que, d'una vegada per totes, passi de les paraules als fets". El coordinador d'Acció Cultural del País Valencià (ACPV), Toni Gisbert, va reivindicar un canvi urgent en "les polítiques culturals, lingüístiques, de drets socials i econòmiques".

Gisbert va culpar el president Fabra de ser còmplice d'algunes retallades nacionals, ja que, segons la seva opinió, "si hagués volgut, ja s'hagués signat un conveni de reciprocitat per poder veure TV3". En matèria educativa, les crítiques abocades cap a la Generalitat valenciana van girar a l'entorn del decret que preveu l'eliminació de les línies d'ensenyament en català -que encara no ha estat retirat- o l'absència d'aquesta institució en la xarxa Ramon Llull. En una convocatòria marcada per la crisi, Gisbert va demanar també a Fabra "que reemplaci la política de grans esdeveniments i afavoreixi l'economia productiva". A la manifestació van acudir la majoria de líders de l'esquerra valenciana, però també polítics catalans com el nou president d'ERC, Oriol Junqueras.

Matí institucional

Al matí va ser el torn dels actes institucionals, a què Alberto Fabra acudia per primera vegada com a president de la Generalitat valenciana. En un discurs de marcat caràcter polític, el cap del govern va tornar a defensar la construcció del Corredor Mediterrani "com un element fonamental per al desenvolupament" del País Valencià i gràcies al qual aquest territori es convertirà en un dels "centres econòmics més potents" del sud d'Europa.

Sobre la delicada situació econòmica que viu el país, el president va negar que la solució sigui apujar els impostos, sinó que els diners "han d'estar en mans dels ciutadans i de les empreses perquè es recuperi l'activitat econòmica". En aquest sentit, va reconèixer que "el que ahir es feia, avui ja no val" i per això va defensar que es duguin a terme "reformes estructurals" que incentivin l'activitat empresarial. Per això mateix Fabra va reconèixer que "han de prendre decisions valentes" que exigeixen "grans esforços i, de vegades, sacrificis".

Als dirigents de l'administració valenciana els va recordar la necessitat de "donar exemple i, com fan les empreses i les famílies, no gastar més del que podem i treure tanta rendibilitat com es pugui als nostres recursos". També va defensar una revisió del paper de les administracions que els permeti ser "més eficients, transparents i austers".

stats