RETALLADES A L'ADMINISTRACIÓ
Crònica 17/12/2011

La negociació entre Govern i sindicats fracassa

El govern de la Generalitat i els sindicats de la funció pública estan abocats a la confrontació oberta. La negociació de les retallades de les condicions laborals es va donar ahir per acabada i fracassada.

Ara
2 min
PROTESTES Els representants sindicals van protestar dijous contra les mesures que prepara el Govern. Les negociacions d'ahir van fracassar.

BARCELONA.Artur Mas va anunciar dos dies després del 20-N una retallada significativa de les condicions de feina dels treballadors públics, sobretot dels seus beneficis socials. Les mesures havien d'afectar els treballadors de la Generalitat, els de l'administració local i els de les empreses públiques. Uns 300.000 en total. El president va afirmar que tothom havia d'assumir sacrificis en temps de crisi. I per això l'administració i els sindicats van obrir un procés de negociació amb propostes i contrapropostes. Ahir uns i altres van constatar que les posicions són irreconciliables. El diàleg social va fracassar i el Govern imposarà de manera unilateral els ajustos, que, entre altres mesures, redueixen la jornada laboral dels interins o els beneficis com el fons de pensions i els tiquets restaurant.

La negociació s'havia vist, a més, enrarida aquesta setmana per l'anunci de la Generalitat que, per "tensions de tresoreria" arran de l'impagament dels 759 milions que l'Estat deu al Govern per la disposició addicional tercera de l'Estatut, s'endarrereix uns dies el cobrament del 80% de la paga extra de Nadal. El Govern espera pagar el 20% restant la primera quinzena de gener.

La reunió d'ahir, la setena des de l'anunci de Mas, va acabar amb retrets. CCOO, la UGT i la IAC van considerar "inacceptables" les pretensions del Govern i van titllar de "farsa, pantomima i teatre" el procés de diàleg. Malgrat tot, es va acordar que les mesures concretes que afecten el sector de l'ensenyament i el de presons es debatin en les respectives taules sectorials.

Al seu torn, l'executiu de CiU va considerar una "oportunitat perduda" el fracàs de les negociacions, i va lamentar que no hagi estat possible arribar a cap a acord. La Generalitat calcula estalviar el 2012 més de 600 milions amb aquestes mesures, 300 dels quals procedents directament dels sous. L'objectiu és retallar 1.000 milions la despesa global, però per a això s'apujaran algunes taxes i es vendrà patrimoni públic.

En aquest context, el Govern va confirmar ahir que tornarà a retallar el pressupost de solidaritat (el 2011 ho va fer un 33%) i va confirmar l'expedient d'ocupació a l'Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament. ,20 dels 42 treballadors seran acomiadats en el que consideren una "caça de bruixes".

stats