CATALUNYA SOTA ZERO
Crònica 06/02/2012

La neu s'acosta a Barcelona

La neu es va acostar ahir de nou al litoral, i fins i tot va enfarinar tímidament el nord de Barcelona. Tot i no agafar en molts casos, la nevada va arribar aquest cop a més comarques i va reactivar l'alerta per neu.

Albert Balanzà
2 min
La neu s'acosta a Barcelona

BARCELONALa neu va començar a encerclar ahir a l'hora de dinar les comarques de Barcelona -d'una manera menys excepcional que dijous passat-, i el Vallès i el Maresme van ser protagonistes d'una enfarinada testimonial. De manera més generalitzada que fa quatre dies, una nova caiguda de temperatures cap a la costa va provocar nevades lleus i moderades en aquestes dues comarques, sobretot a Terrassa, Sabadell, Granollers, Rubí, Viladecavalls o Sant Cugat, però també en nombrosos municipis del Baix Llobregat (Collbató, Martorell, Piera, Esparreguera o Vallirana) i les volves, en aquest encerclament, van arribar a tocar la serra de Collserola, els barris del nord de Barcelona i els cotxes que travessaven la ronda de Dalt.

La direcció general de Protecció Civil de la Generalitat va activar l'alerta del pla Neucat a les 14.40 hores, que es trobava fins aquell moment en prealerta, i el mateix va fer minuts després l'Ajuntament de Barcelona amb el pla d'emergències municipal per neu i gel per atendre qualsevol incidència que es pogués produir a la ciutat.

La raó d'aquesta nova arribada tímida de la neu i el fred siberià a Barcelona, on en les últimes hores només s'havia arribat a glaçar parcialment alguns espais com el llac de la Sagrada Família, va argumentar-se en el pas d'un sistema frontal que es va traduir en neu per sobre dels 200 metres, principalment a l'oest i al centre de Catalunya. Alguns piuladors a Twitter escalfaven els dits prometent que queien volves a Vallcarca, i els mitjans de comunicació locals de Sant Cugat o Molins de Rei lamentaven que la neu no es traduís en centímetres de gruix.

Adéu a la collita pel fred

Menys contents estaven en aquestes latituds els agricultors del Baix Llobregat, que a través del portaveu d'Unió de Pagesos (UP), Albert Bou, van anunciar que sense neu però amb aquest fred ja es podia donar per perduda la collita de carxofa d'aquesta temporada. I, com a contraposició, molt més contents estaven els habitants de la Catalunya Central i de les comarques de Ponent i meridionals per la presència de neu mínimament consolidada a Horta de Sant Joan, Manresa, Prats de Lluçanès, Tàrrega, Falset, Santpedor, Mollerussa o les Borges Blanques.

Avui, escoles obertes

El conseller d'Interior, Felip Puig, en aquest context de precipitacions lleus, va assegurar que no es tornarà a suspendre de moment el transport escolar, com va succeir divendres passat, i que aquest dilluns les escoles podran obrir amb normalitat a tot el territori. Fins i tot Puig es va atrevir a dir que el fred i les baixes temperatures "ja han tocat fons" i s'aniran recuperant lentament. De tota manera, el conseller d'Interior, que va fer aquestes declaracions en una entrevista a Catalunya Informació, va precisar que almenys fins dimarts els termòmetres se situaran per sota dels valors habituals. El conseller va avançar que es mantindran totes les mesures preventives fins aquest dijous, dia en què podrien tornar les nevades.

stats