LA LOTERIA DE NADAL: ELS QUARTS I CINQUENS PREMIS
Crònica 23/12/2010

I no només la grossa...

El 25.506 ha repartit a Caldes de Montbui i rodalies més de 38 milions d'euros amb el quart premi de la grossa de Nadal. El barri de Gràcia de Barcelona, també amb un quart premi, se n'apunta 12 més.

O.mondéjar/m.ortega/n.presas
3 min
La Yolanda Marín i la seva filla celebraven ahir a la perruqueria Prisma de Gràcia que tenien dècims d'un quart premi, 20.000 euros per a cadascuna i per a totes les treballadores de l'establiment.

BarcelonaVint-i-vuit anys han hagut de passar perquè el número escollit pels responsables de l'administració número 1 de Caldes repartís un premi important. El 25.506 ha repartit 38 milions d'euros amb un quart premi; 193 sèries, totes menys dues, venudes principalment per finestreta. Possiblement els vint mil euros per dècim del premi no trauran de pobre cap dels agraciats, però de ben segur que els permetran passar unes festes nadalenques més tranquil·les i felices. "El premi ha quedat molt repartit, hi ha gent que el compra sempre perquè és fidel a aquest número i d'altres només el compren per Nadal", explicava la responsable de l'administració número 1, Rosa Viaplana.

Entre els afortunats hi ha més d'un centenar d'extreballadors de l'empresa Laubat, de Barberà del Vallès, que va tancar fa dues setmanes després d'un concurs de creditors i que feia més de 20 anys que jugaven al mateix número. També han rebut el premi amb molta alegria els membres de la coral La Poncella de Sant Feliu de Codines, que ha repartit uns 4 milions d'euros a través de participacions entre els veïns d'aquest municipi o els clients del Bar Almansa de Mollet del Vallès, on els seus propietaris van repartir una seixantena de dècims.

Durant tot el matí van envoltar l'administració nombrosos curiosos, alguns afortunats que exhibien el seu dècim, mitjans de comunicació i molts responsables de les entitats bancàries que buscaven algun dels premiats.

A Gràcia, entre botigues

Recital de tòpics a la Travessera de Gràcia, on l'administració número 271 va debutar ahir -amb un quart premi- en el curiós art de repartir diners per Nadal. Als tradicionals "ha estat molt repartit" i "servirà per tapar forats", però, s'hi va sumar la part més agressiva de la crisi. Tan bon punt s'anunciava el número 57.896, la Isabel Guerrero, amb tres dècims, ja plorava emocionada al mostrador de l'administració: "Aquest any ha estat molt dur i això ens dóna aire". Les 60 sèries, un total de 12 milions d'euros, que ha venut aquesta administració, s'han distribuït, sobretot, entre comerciants. A la perruqueria Prisma, per exemple, el telèfon no parava de sonar. "Que sí, que ens ha tocat!", repetia exultant la Yolanda Marín, una de les responsables del negoci. Ella és, en bona mesura, la responsable que totes les treballadores de la perruqueria hagin cobrat, perquè fins dilluns a última hora alguna encara no s'havia decidit a comprar el número. L'altra cara de la moneda l'encarnaven les tres treballadores xineses de la perruqueria del costat que, amb cara de no entendre res, miraven com els periodistes perseguien veïns. No tenien ni un sol dècim. Ni aquest, ni cap.

Girona, només escorrialles

Deu dècims del cinquè premi i 1,6 milions totals, terminacions incloses, són l'escàs botí que el sorteig de Nadal ha deixat a Girona. La sort ha esquivat de nou les comarques gironines, que només s'han emportat una sèrie d'un cinquè premi, el 73.684, venuda a la finestreta de l'administració número 5. El premi va ser matiner, el segon, la qual cosa feia somniar en els millors presagis.

Però les comarques de Girona veuen com any rere any se'ls escapa la grossa. Només han estat agraciades en dues ocasions, l'any 1961 a la Jonquera i l'any 1914 a Ripoll. L'única alegria del matí, doncs, es va viure a Can Pous de la Devesa, on la Maria Teresa va repartir una sèrie del 73.684. Per celebrar-ho va brindar amb cava amb la seva filla i els periodistes, perquè cap dels afortunats es va apropar a l'administració. És el primer premi de Nadal que reparteix en 30 anys. Llevat d'aquest cinquè premi, Girona s'ha de conformar amb les terminacions.

stats