Crònica 30/06/2011

La "bona notícia" es trasllada a la borsa i la prima de risc espanyola

Miquel Codolar
2 min
.

Madrid.El govern espanyol va acollir com una "bona notícia" que el Parlament grec aprovés ahir impopulars mesures d'austeritat per desbloquejar l'ajuda de la Unió Europea (UE) i del Fons Monetari Internacional (FMI). Així es va pronunciar el secretari d'estat d'Hisenda, Juan Manuel López Carbajo. El ministre de Treball espera que a partir d'ara es relaxi l'estrès que pateix el deute públic espanyol als mercats financers. Valeriano Gómez va considerar clau, però, que la UE respongui de manera "unida" a les pressions dels inversors sobre la moneda única, i per això va dir que el pla d'austeritat grec ara entrarà en una "via de solució definitiva". Gómez es va mostrar convençut que les tensions es relaxaran a Irlanda, Portugal, Itàlia i Espanya.

El PP va valorar que el pla grec aplana el camí de l'estabilitat de l'euro. Dit això, la portaveu parlamentària popular, Soraya Sáenz de Santamaría, va afegir que l'executiu de José Luis Rodríguez Zapatero hauria d'aprendre dues coses de Grècia: que "són necessàries les reformes per no fer retallades" i que és "important" que hi hagi governs estables que "donin confiança dins i fora de les fronteres".

Els mercats internacionals també van aplaudir la mesura donant aire a l'Estat. L'Íbex-35, l'indicador de la borsa espanyola, va tancar amb un increment superior al 2,08% fins als 10.143,6 punts, mentre que el mercat europeu va avançar un 1,68%. Per altra banda, el diferencial del deute espanyol respecte de l'alemany va marcar 259 punts bàsics. L'atenció va estar posada al sector financer, després que Banca Cívica anunciés que sortirà a borsa el 20 de juliol a un preu d'entre 2,7 i 3,8 euros per acció i una valoració d'entre 1.342 i 1.889 milions d'euros. Bankia, per la seva banda, col·locaria fins a 4.164 milions d'euros.

stats