REUNIÓ DEL CONSELL EXECUTIU
Crònica 12/01/2011

El nou Govern segueix empaitant el tripartit

El Govern auditarà les finances de la Generalitat sense "ànim de revenja" del tripartit però, paradoxalment, recorda que, per la mala gestió dels antecessors, el 2011 hi haurà menys diners per gastar.

Sara González
2 min
Felip Puig i Artur Mas al Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, ahir, just abans de la reunió del Consell Executiu.

BarcelonaHi havia una vegada un Artur Mas preelectoral que prometia, si era president, rescatar les finances de la Generalitat aplicant grans mesures d'estalvi i eliminar immediatament l'impost de successions i els 80 km/h. El seu desig es va complir: va guanyar folgadament i el tripartit es va estimbar. Però, de moment, ara que té la batuta del Govern, les seves previsions ha resultat que són com els comptes de la lletera. Els seus primers passos al capdavant de l'executiu no han estat gaire diferents dels de qualsevol executiu que comença: lents, poc concrets i aferrats a desacreditar la gestió dels predecessors.

Ahir, després d'una segona reunió del consell executiu carregada de nomenaments, el portaveu del Govern, Francesc Homs, va anunciar que s'ha demanat al conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, que iniciï els tràmits per encarregar una auditoria financera externa (s'obrirà un concurs) per conèixer l'estat dels comptes de la Generalitat. Homs va puntualitzar que l'estudi, que hauria d'estar elaborat en tres mesos, no es fa "amb ànim de revenja contra cap Govern anterior", sinó com un exercici de "transparència". Però no es va estar d'insistir que el tripartit deixa un dèficit superior al previst, que obligarà a retallar 4.600 milions el 2011.

Homs també va puntualitzar que l'executiu convergent no vol "conduir mirant pel mirall del retrovisor". No per això va deixar de recordar que resulta paradoxal que el nou sistema de finançament pactat pel tripartit amb el govern de Madrid sigui el que genera menys ingressos i més despeses. Però ni revenja ni retrovisor, insistia Homs. En aquesta línia, va lamentar que per primera vegada des del 1980 la xifra global dels pressupostos del 2011 serà "clarament inferior" a la de l'any anterior. "A l'hora de la veritat, hi haurà menys per gastar", va alertar.

Amb aquesta previsió sobre la taula, el Govern va aprovar un decret que estableix els criteris d'aplicació de la pròrroga dels pressupostos del 2010 mentre no s'acordin els d'aquest any, cosa que CiU haurà de fer al Parlament amb uns suports encara per definir. Segons Homs, en tres o quatre mesos hi haurà un projecte i els comptes es podrien aprovar abans de l'agost.

El decret estableix que mentre duri l'ajornament dels comptes la limitació de la despresa dels departaments serà d'entre un 30% i un 60%. Tampoc es prorrogaran les despeses i actuacions de programes acabats el 2010. Economia decidirà "cas a cas" si autoritza els fons necessaris perquè segueixin en vigor el 2011. "Així es farà un control exigent de la despesa", va dir Homs. Una altra conseqüència del decret és que no es podrà substituir "el personal que es jubili o deixi el seu lloc de treball", a excepció dels àmbits educatiu i sanitari.

Absència de grans mesures

Malgrat tot, encara és hora que Artur Mas precisi com retallarà els 4.600 milions d'euros de dèficit dels 7.200 que assegura que hereta del tripartit, gairebé mil milions d'euros més dels comptes facilitats per l'esquerra en el traspàs de poders.

De moment, només preveu estalviar tres milions amb la reducció d'un 23% dels alts càrrecs. En segueixen quedant 4.597. Ahir el Govern també va acordar la creació del consell assessor presidit per Salvador Alemany, format per quinze persones que aconsellaran polítiques per impulsar la reactivació econòmica. I els cotxes segueixen circulant a 80 quilòmetres per hora i les rendes més altes encara paguen l'impost de successions.

stats