LA CRISI DEL CONSUM
Crònica 03/06/2011

Un nou bacteri, més letal

L'Organització Mundial de la Salut juntament amb científics alemanys i xinesos apunten que el brot d'intoxicacions alimentàries a Europa es deu a una soca desconeguda de l' E. coli fruit d'una mutació.

Thaïs Gutiérrez
2 min
A la brossa Un treballador d'una cooperativa d'Almeria apila fruites i verdures per llençar-les. Les exportacions encara no han recuperat el ritme.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) va alertar ahir que el bacteri Escherichia coli -més conegut com a E. coli -, que ha provocat divuit morts a Europa, és una varietat "nova i mortal". Es tracta d'una soca sorgida de la "mutació" de dos bacteris amb gens molt letals.

L'OMS va explicar que per ara es desconeix l'origen d'aquesta nova varietat, que "mai abans havia estat detectada per la comunitat mèdica", segons va explicar Hilde Kruse, especialista en seguretat alimentària de l'organisme. Segons l'equip investigador de l'OMS, hi ha dos gens en joc que han provocat aquesta mutació i explicarien els motius pels quals aquest brot està resultant tan letal.

Paral·lelament, un grup de científics alemanys de la Clínica Universitària Eppendorf estan treballant en aquest bacteri en col·laboració amb un grup de científics xinesos. Per ara han arribat a conclusions molt similars a les de l'OMS i ahir ja van confirmar que es tracta d'una nova variant del bacteri. Tot i això, ells no parlen de "mutació", sinó de "creuament". El bacteriòleg Holger Rohde va explicar que fins ara han descobert que el bacteri que està afectant la població d'alguns països europeus és "un creuament entre un parent molt llunyà de l' E. coli i altres soques conegudes".

Segons aquest bacteriòleg, "la combinació d'aquests elements ha donat com a resultat una variant molt agressiva, que està més temps a l'intestí i provoca, per tant, danys d'efectes molt més persistents, fins i tot la mort". Aquest equip de científics va voler matisar que el fet d'haver descobert el genoma no implica que es pugui descobrir de manera immediata un remei que doni solució a la crisi sanitària que s'ha desfermat i que ha portat a ingressar -només a Alemanya- 2.000 persones. "La interpretació de les dades podria durar setmanes", va avançar Rohde.

Reparacions

El president del govern espanyol va anunciar ahir que l'Estat demanarà "una reparació" pel perjudici que han patit els seus productes agrícoles. Segons va dir José Luis Rodríguez Zapatero, la Comissió Europea ha reaccionat de manera "lenta" davant la crisi dels cogombres i va dir que ara té per davant "una tasca molt ambiciosa per recuperar el bon nom i la comercialització dels productes espanyols". Tot i les paraules de Zapatero, els representants del sector hortofructícola van lamentar ahir que l'activitat d'exportació segueix aturada i que això està obligant moltes explotacions a llençar tones de productes.

Per la seva banda, el conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va dir que considera "urgent" que es prenguin mesures per recuperar la confiança dels consumidors. El conseller va assistir a la reunió convocada a Madrid per la ministra de Medi Ambient, Rosa Aguilar, amb totes les comunitats autònomes per analitzar les mesures que cal prendre davant aquesta situació. L'objectiu de la trobada, que avui continuarà, és definir els procediments que caldrà seguir per demanar les compensacions necessàries i alhora establir l'estratègia per recuperar la confiança dels consumidors.

La ministra va insistir que el govern espanyol defensarà davant les institucions europees la necessitat de modificar els sistemes d'alertes alimentàries que funciona actualment i que va ser el responsable d'inculpar erròniament els cogombres espanyols.

stats