MOVIMENTS SOCIALS
Crònica 26/07/2011

La nova estratègia d'Interior: els Mossos fan els desnonaments

Interior va visualitzar ahir la nova estratègia en els casos de desnonament. Després de les constants suspensions a causa de les protestes, els Mossos ja actuen per fer efectius els desallotjaments.

Carles Arbolí
2 min
Un dels inquilins desnonats del pis del carrer Andrade de Barcelona es lamenta davant els antiavalots dels Mossos que van actuar per complir l'ordre judicial.

BARCELONA.Les ordres judicials per desnonar famílies de casa seva en casos d'impagament, tant del lloguer com de la hipoteca, topaven des de fa setmanes amb les mobilitzacions de veïns, de col·lectius com els indignats i de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca. Les protestes acabaven impedint en molts casos que es fes efectiva l'ordre de desallotjament.

Però les coses van començar a canviar ahir quan van ser els Mossos d'Esquadra, amb un fort dispositiu de la seva Brigada Mòbil, els que van garantir, per primera vegada en un cas d'aquestes característiques, que es complís el desnonament. Interior no vol que aquestes situacions es vagin repetint i vol escenificar que a partir d'ara caldrà complir les decisions judicials i, en cas de resistència, es denunciaran les persones que interfereixin en el compliment del que mana el jutjat. Això és el que va passar ahir durant el tens desnonament d'una família al barri del Clot de Barcelona, que va acabar ahir amb un total de 40 persones denunciades pels Mossos d'Esquadra per desobediència i resistència a l'autoritat.

A més, hi va haver deu ferits arran de l'actuació de la policia, que va efectuar el desnonament després que uns 300 veïns i solidaris, convocats per l'Assemblea Social del Clot - Camp de l'Arpa, intentessin impedir-lo. Segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM), tres manifestants van resultar ferits lleus, mentre que set agents dels Mossos també van haver de ser atesos mèdicament.

La mobilització volia evitar que una família fos desallotjada del seu pis, on viuen amb contracte de lloguer indefinit des de fa 26 anys. En el seu cas, fins ara pagaven una renda antiga i a partir de l'actualització del preu del lloguer no han pogut assumir el pagament i el jutjat va decretar el desnonament.

Esprais d'autodefensa

Diversos manifestants es van tancar al pis amb els llogaters i, per això, els mossos antiavalots van haver d'entrar, amb l'ajuda d'una escala, pel balcó de l'habitatge, al primer pis. Un cop a dins, la policia va fer sortir els 15 manifestants un per un. Algun agent va ser atacat als ulls amb esprai d'autodefensa, segons un portaveu dels Mossos d'Esquadra.

Eliseo, el llogater, es va queixar del tracte rebut pel propietari i la policia, i va explicar que té un fill de 12 anys que ho està passant malament. "Psicològicament és molt fort", repetia. La seva dona, Verónica, deia: "Els Mossos ho han destrossat tot". La família es queixa que "l'habitatge és un dret, no un luxe" i qualifica de "vergonyós" el desnonament. "Els jutges no haurien de deixar al carrer famílies amb nens, perquè és injust, a vegades la justícia no és justícia", afegien.

D'altra banda, el jutge va ordenar ajornar el desnonament previst per ahir d'un domicili de la Roca del Vallès per la presència d'entre 60 i 100 veïns que es manifestaven contra el desallotjament.

Segons fonts dels Mossos d'Esquadra, l'ordre de desnonament estava prevista per ahir al matí, però el jutge va decidir ajornar la mesura per les protestes veïnals. La Plataforma d'Afectats per la Hipoteca va assegurar que l'ajornament es va produir per la presència d'un centenar de veïns i membres de la plataforma que s'oposaven que els habitants del domicili fossin desallotjats.

Els agents de la policia autonòmica van identificar diverses persones, que possiblement seran denunciades per manifestació il·legal.

stats