SENTÈNCIA AL MAGNAT RUS
Crònica 31/12/2010

La nova pena aparta Khodorkovski de les presidencials

Clifford J. Levy
3 min
Marina, la mare de Khodorkovski, va ser ahir al jutjat per escoltar la sentència contra el seu fill.

The New York Times / MoscouMikhaïl Khodorkovski, el magnat rus empresonat després de desafiar Vladímir Putin, va ser sentenciat ahir a sis anys més de presó. És una pena severa que es pot considerar un senyal inequívoc que Putin no perd el control del país quan falta poc per a les eleccions presidencials a les quals es podria acabar presentant. La sentència també és un cop a la credibilitat del protegit de Putin, l'actual president Dmitri Medvédev, un exprofessor de dret que es va comprometre a reforçar la independència del sistema judicial. Putin, primer ministre i expresident, ha dit moltes vegades que Khodorkovski, de 47 anys, no és més que un criminal violent que mereix estar darrere les reixes per molts anys. Els partidaris de Khodorkovski mantenen que se'l castiga per plantar cara a Putin i asseguren que el Kremlin utilitza la seva autoritat per manipular descaradament els tribunals.

La ràbia continguda

Khodorkovski va somriure dèbilment ahir des de darrere de la gàbia de vidre blindat a la sala del judici quan el jutge, Víctor Danilkin, va acabar de llegir la sentència. La seva mare, també a la sala, va deixar anar al jutge: "Maleït tu i la teva descendència". El jutge, que a principis d'aquesta setmana va declarar Khodorkovski culpable de malversació de milers de milions de dòlars de petroli del seu antic conglomerat empresarial, Yukos, va assegurar que Khodorkovski només podia reformar-se a través d'un "aïllament de la societat". Khodorkovski ja està complint una pena de vuit anys d'una condemna anterior que acabava el 2011, just abans de les pròximes eleccions presidencials.

El jutge va estar d'acord amb els fiscals que Khodorkovski es mereixia la pena màxima, 14 anys, en un cas que ha suscitat molts dubtes sobre si Rússia ha fet cap avenç per establir un estat de dret just i viable. La nova condemna comptarà des de la data de la seva detenció el 2003, cosa que significa que serà posat en llibertat el 2017. Els analistes polítics diuen que el destí de Khodorkovski ha anat entrellaçat amb les maniobres de cara a les properes eleccions presidencials del 2012. Consideren que Putin no volia veure Khodorkovski lliure abans d'aquesta data, i també volia assegurar-se que altres homes de negocis adinerats no interferiran en la política. Putin, que ha estat president dos cops, ja que la Constitució no permet un tercer mandat, s'està pensant entrar en la cursa per les presidencials del 2012. Ell i Medvédev, amb qui fa tàndem, han dit que decidiran plegats qui dels dos es presentarà i que no competiran entre ells, l'un contra l'altre.

Els Estats Units i altres governs occidentals han condemnat la nova sentència contra Khodorkovski, i asseguren que mina la confiança en el sistema judicial rus i envia un missatge gens positiu als inversors estrangers. El ministeri d'Afers Exteriors rus ha rebutjat les crítiques aquesta setmana i ha assegurat que Khodorkovski va ser acusat d'uns delictes que serien severament castigats en qualsevol país. El ministeri va dir sense embuts que els altres països s'haurien d'ocupar només dels seus assumptes.

Una època de caos

Khodorkovski es va fer ric a la dècada dels 90 després del col·lapse de la Unió Soviètica quan uns quants empresaris van comprar a bon preu les empreses públiques en procés de privatització. Fins i tot alguns dels seus partidaris admeten que potser va infringir la llei en aquell moment, però insisteixen que no va fer res diferent del que van fer desenes d'altres oligarques russos durant aquella època caòtica. Els seus partidaris diuen que va ser processat només perquè va entrar a la política activa durant la primera part d'aquesta dècada i va ignorar les advertències de Putin i del seu entorn per evitar un desafiament al Kremlin.

Quan va ser arrestat el 2003, Khodorkovski intentava refer la seva imatge: va assegurar que els seus negocis serien tan transparents com els de qualsevol altra companyia occidental i va demanar un govern més progressista a Rússia.

Des de la seva primera condemna per frau fiscal el 2005 ha complert gran part de la pena en una remota colònia penal de Sibèria, prop de la frontera amb la Xina. I ara no se sap si hi tornarà. En el cas actual, els fiscals diuen que va robar 27.000 milions de dòlars en petroli del seu propi conglomerat a través d'estructures de comptabilitat que no van ser detectades pels auditors. Però els advocats de Khodorkovski asseguren que els nous càrrecs són estranys i que tenen una clara motivació política.

stats