Crònica 27/11/2011

Una nova reforma contra l'atur més alt d'Europa

Elena Freixa
2 min

BARCELONA.Els quasi cinc milions d'aturats seran el principal maldecap del nou president del govern espanyol. Sentint l'alè d'Europa al clatell, Mariano Rajoy atacarà l'atur amb una nova reforma laboral. El clam empresarial, descontent amb la reforma que el govern de Zapatero va aprovar el 2010 sense aconseguir els resultats esperats, va en la línia de simplificar el mapa de contractes i flexibilitzar més el mercat de treball per aconseguir reactivar-lo.

La patronal també exigirà a Rajoy una revisió de la reforma de la negociació col·lectiva, per reforçar el paper dels convenis d'empresa per damunt dels sectorials o territorials. Aquest va ser el gran punt de fricció amb els sindicats en l'acord que es va tancar fa uns mesos i que no va satisfer cap de les dues parts.

La taxa d'atur del 20%, que duplica la mitjana europea, ha rebut el càstig de les agències de qualificació i també dels mercats, que han contribuït a disparar el cost del finançament espanyol. De les deu àrees europees amb uns índexs d'atur més elevat, vuit són comunitats autònomes espanyoles.

Un aspecte que preocupa especialment és l'atur juvenil, disparat a taxes històriques del 40%. Oferir una sortida a aquest col·lectiu serà una tasca primordial que els organismes europeus seguiran de prop. Un altre dels índex preocupants és la bossa creixent d'aturats de llarga durada. Gairebé un de cada dos inscrits en les llistes per buscar feina fa més d'un any que no en té, segons les dades de l'enquesta de població activa (EPA) del tercer trimestre.

Revisar la protecció

La política de Rajoy també té altres incògnites relacionades amb el sistema de protecció dels aturats. Alguns membres del seu partit han obert el debat per revisar el sistema amb què s'atorguen les prestacions d'atur. En algunes comunitats governades pels populars han transcendit bloquejos en les targetes sanitàries d'aturats.

stats