JAPÓ 11-M Crònica
Crònica 13/03/2011

El pànic nuclear al Japó esglaia la comunitat mundial

Joan Serra
4 min
Imatge de la destrucció Un home camina entre vaixells i cotxes destruïts pel pas del tsunami a Miyako, a la prefactura d'Iwate.

El pas de les hores no permet dibuixar un escenari de més calma al Japó. Pendent de l'avaluació dels danys i d'afinar el recompte de víctimes -que encara resulta confús-, la societat japonesa va constatar ahir que l'amenaça nuclear és un perill latent. La incertesa que genera la situació de les centrals nuclears malmeses i les rèpliques sísmiques al territori van fer que els japonesos se n'anessin a dormir intranquils. Si els ciutadans nipons es mossegaven les ungles, enganxats a internet i pendents de la televisió, l'opinió pública internacional també va mostrar indicis de neguit. El govern alemany va convocar ahir una reunió extraordinària del seu executiu mentre que Vladímir Putin va activar un pla de prevenció davant la possible arribada d'un núvol radioactiu a Rússia. El drama del Japó ha deixat de ser una catàstrofe local per convertir-se en un motiu de preocupació mundial.

Gestionar aquest pànic nuclear s'ha convertit en el principal maldecap en la ressaca del tsunami. La tensió es va incrementar després de l'explosió en una de les dues plantes nuclears de Fukushima (al nord-est de Tòquio), que poques hores després del tsunami ja havia centrat la preocupació de les autoritats nipones després que es constatessin índexs excessius de radioactivitat (fins a 20 vegades superiors als llindars normals). Malgrat que el govern japonès va voler restar importància a l'episodi de la central nuclear -que va causar quatre ferits, segons va informar l'empresa Tepco-, les alarmes continuen enceses, tenint en compte que resulta difícil precisar l'abast dels danys i les conseqüències que se'n deriven.

El segon accident més greu

L'executiu presidit pel primer ministre, Naoto Kan, va detallar que l'explosió a la planta de Fukushima no va ser en el reactor ni va causar cap fuga reactiva important. Però al tancament d'aquesta edició, es van certificar problemes de refrigeració en un altre reactor de la central, dels quals se'n desconeixia l'abast. Hores abans el govern ja havia ampliat el radi de la zona evacuada. En només 12 hores de diferència es va passar de desallotjar els veïns de tres quilòmetres a la rodona a fer-ho a 10 quilòmetres i, després, a 20 quilòmetres. En aquest territori, fins a 200.000 persones van ser evacuades. La televisió japonesa va mostrar imatges de l'explosió registrada a la planta, que va generar un núvol de pols i va esfondrar part del sostre de les instal·lacions.

L'agència nuclear japonesa va determinar de nivell 4 -en una escala de 7, de referència internacional- la gravetat de l'accident de Fukushima, el segon més rellevant de la història de l'energia atòmica al Japó. La fuga de Txernòbil (1986) va ser de nivell 7. La zona més vulnerable es va veure afectada ahir per un nou sisme de 6 graus a l'escala de Richter que va sacsejar el territori.

Mentre el govern es preparava per repartir iode com a antídot per a la radiació nuclear -fet que constata l'escenari de psicosi que viu la ciutadania nipona-, l'Agència Internacional d'Energia Atòmica va demanar a les autoritats del Japó informació sobre els incidents a Fukushima. Si la confusió marca la gestió de la crisi nuclear, tampoc resulta clar el recompte de víctimes. Les últimes dades de l'agència local Kyodo recollien ahir almenys 1.700 morts o desapareguts, una xifra que el govern japonès va avalar.

Tanmateix, ahir va transcendir que 9.500 persones, més de la meitat de la població de Minami Sanriku, a la demarcació septentrional de Miyagi, encara no han estat localitzades. Miyagi, Iwate i Fukushima són les províncies més afectades pel terratrèmol i el posterior tsunami de divendres. El govern nipó ha desplegat 50.000 militars per atendre les tasques de rescat en una àmplia franja de la costa oriental. La BBC va informar ahir que les tropes militars van localitzar en les últimes hores 400 cadàvers a la zona de Rikuzentakata. S'han comptabilitzat uns 200 incendis a diferents punts del país mentre que uns 5,5 milions de japonesos no disposen d'electricitat. El primer ministre va reconèixer que els estralls del tsunami són més importants del que s'esperaven.

La catàstrofe, una oportunitat?

L'impacte del terratrèmol i del tsunami ha fet trontollar el Japó en un moment en què el país caminava dubitatiu, condicionat per una economia estancada i eclipsada per la Xina i un govern inestable. "El cop arriba en un mal moment", exposa Jaume Giné, professor d'Esade i expert en l'Àsia. Tot i que durant el 2010 l'economia nipona va créixer un 3,9% -el doble que la Unió Europea-, en l'arrencada d'aquest nou exercici el motor s'ha alentit. A més a més, l'Estat s'ha situat per primera vegada en els últims 22 mesos en un escenari de dèficit comercial. Però hi ha elements que permeten dibuixar un escenari optimista. Per exemple, el fet que la zona devastada -la costa del nord-est del país- té un pes relatiu en l'economia del Japó. El territori afectat representa l'1,7% del PIB japonès. Per a la vitalitat de l'economia japonesa va ser més trasbalsador el terratrèmol de Kobe del 1995, que va arrasar una zona capital de l'activitat industrial. En aquesta ocasió, el cordó umbilical que va de Tòquio a Hiroshima, i que marca els bioritmes econòmics, ha quedat al marge dels danys més severs. Però la destrucció pot resultar una oportunitat per impulsar l'economia. "El govern té la possibilitat de recuperar la confiança del país", reflexiona Giné.

stats