ENERGIA ATÒMICA
Crònica 16/09/2011

Les nuclears espanyoles superen les proves de seguretat

Els vuit reactors nuclears espanyols han superat l'informe preliminar corresponent a les proves d'estrès encomanades per la UE després del desastre atòmic de Fukushima.

Ignasi Pujol
2 min
Les nuclears espanyoles aproven les proves de seguretat

Barcelona.Les set centrals nuclears espanyoles han passat la fase preliminar de les proves d'estrès imposades a les instal·lacions atòmiques després del desastre de Fukushima. El Consell de Seguretat Nuclear (CSN) va informar ahir que ja ha transmès a la Comissió Europea els informes preliminars, elaborats a partir de la informació enviada pels operadors de les centrals.

L'organisme regulador afirma que les nuclears espanyoles "disposen d'estratègies" per fer front als accidents severs en els seus reactors i en l'edifici de contenció, així com per a la gestió d'emergències associades. Aquests informes preliminars incorporen hipòtesis com la resistència davant inundacions, terratrèmols, accidents severs i pèrdua d'energia elèctrica, tal com requereix la Unió Europea.

No obstant això, els titulars de les centrals tenen fins al 31 d'octubre per entregar l'informe final i posteriorment es procedirà a la revisió per part dels organismes reguladors i de la Comissió Europea, que haurà de concloure abans del maig del 2012.

El CSN assenyala que considera "adequats" els plantejaments presentats pels titulars de les plantes, que són Endesa, Iberdrola, Gas Natural Fenosa i l'alemanya E.ON. Els vuit reactors espanyols van entrar en servei progressivament entre els anys 1971 (Garoña) i el 1988 (Trillo). A Catalunya hi ha tres reactors: Ascó I, Ascó II i Vandellòs II, fet que eleva la dependència catalana de les nuclears al 53%. Al conjunt d'Espanya el consum elèctric depèn en un 21% dels reactors atòmics.

Pel que fa a l'adequació de la base de disseny de les centrals a inundacions externes, el CSN afirma que el reactor Vandellòs II "és l'únic que és a la costa, tot i que està a una cota superior als 20 metres sobre el nivell del mar, i els nivells d'inundació adoptats com a base de disseny segueixen sent vàlids".

Una altra de les proves realitzades és la del marge de seguretat davant successos que puguin donar lloc a nivells d'inundació per sobre de les bases de disseny, com és el cas d'un trencament de preses aigües amunt. Pel que fa a això, el CSN ha conclòs que "les preses resistirien els terratrèmols base de disseny sísmic", és a dir, el terratrèmol màxim que es considera que podria passar en un emplaçament.

Mentre que l'associació Foro Nuclear va considerar que els resultats preliminars confirmen "la seguretat de les centrals nuclears espanyoles", Ecologistas en Acción considera que aquests tests no permeten concloure "si una instal·lació està preparada per a un succés com el del Japó".

stats