Crònica 13/04/2012

El nucli de la reforma laboral quedarà intacte

Les esmenes a la totalitat a la reforma laboral van sortir derrotades ahir amb els vots del PP i de CiU. La federació espera ara que el govern espanyol escolti les seves propostes per fer alguns canvis.

Elena Freixa
2 min
El nucli de la reforma laboral quedarà intacte

BARCELONAEl rebuig rotund al nou marc laboral per part de l'esquerra va topar ahir al Congrés amb el mur del PP i CiU, que van tirar enrere amb els seus vots les esmenes que pretenien que la reforma laboral es rescrivís d'arrel. La pròxima fase serà la discussió dels canvis parcials que proposin els diferents grups, i CiU confia partir com a favorita per convèncer d'algunes modificacions. Després d'una reunió amb la ministra de Treball, Fátima Báñez, aquesta setmana la federació intueix bona disposició del govern espanyol per escoltar almenys algunes de les seves esmenes parcials.

El portaveu de CiU al Congrés, Carles Campuzano, va apuntar els pilars bàsics de les esmenes que introduiran dilluns, la data límit per fer-les arribar al Congrés. D'una banda, va explicar, es buscarà corregir els aspectes inconstitucionals i la invasió de competències que va detectar el Consell de Garanties Estatutàries, sobretot per aconseguir llibertat per a les comunitats autònomes per administrar els recursos de les polítiques actives, que inclouen els programes de formació als aturats. També es vol corregir el paper testimonial en què la reforma va deixar l'autoritat laboral catalana a l'hora d'autoritzar o no els expedients de regulació d'ocupació (ERO). CiU vol que s'aclareixi la capacitat que poden tenir les comunitats per facilitar acords entre les parts durant el període de negociació dels expedients però renunciant a tenir l'última paraula per aprovar-los. Un altre dels objectius és retenir a l'àmbit autonòmic la mediació en última instància quan hi ha conflictes per incompliment de convenis. Campuzano va defensar que sigui el Tribunal Laboral de Catalunya on els agents socials recorrin els desacords després de passar per un arbitratge obligatori.

Seran serrells que no afectaran els aspectes "troncals" de la reforma, va insistir la mateixa ministra Báñez. A CiU ja li està bé l'"orientació" de la reforma, tal com va corroborar el vot contrari a les esmenes a la totalitat. Els canvis, si arriben, no alteraran les indemnitzacions més baixes que fixa la reforma ni la majoria de noves causes per acomiadar. Campuzano ja ha anunciat esmena, però, en la causa d'acomiadament per absentisme, en què reclamarà més claredat i més seguretat jurídica. L'actual redactat permet acomiadar quan el treballador falta vuit dies en dos mesos.

Agre debat amb l'esquerra

Les esmenes a la totalitat del PSOE, IU-ICV-CHA, UPyD, ERC i el BNG van quedar derrotades. La portaveu socialista, Soraya Rodríguez, va insistir en la inutilitat de la reforma per crear llocs de treball. El diputat d'ERC Joan Tardà va ser encara més dur: "Pretenen que siguem paradigma de productivitat a preu de plat d'arròs". El portaveu d'ICV, Joan Coscubiela, va dir que els primers efectes negatius ja es deixen notar al mercat de treball.

stats