MOBILITZACIONS A RÚSSIA
Crònica 28/12/2011

El número dos del Kremlin plega enmig de les protestes anti-Putin

Ellen Barry
2 min
El número dos del Kremlin plega enmig de les protestes anti-Putin

THE NEW YORK TIMES / MOSCOUEl Kremlin va anunciar ahir que Vladislav Surkov, el conegut com el cardenal gris , l'home que ha dirigit des de l'ombra l'escenari polític rus durant més d'una dècada, deixava el càrrec. L'anunci, fet enmig de les protestes contra Vladímir Putin, podria indicar que l'actual primer ministre i candidat a nou president està disposat a fer canvis en l'actual sistema polític, en què el poder està en poques mans totalment controlat des de dalt.

Surkov, fins ara cap adjunt de l'administració presidencial, és considerat l'arquitecte de l'anomenada "democràcia sobirana", la teoria segons la qual cada país té dret a desenvolupar el seu sistema polític al ritme que més li convingui i sense ingerència de l'exterior. Aquest prodigi de la publicitat que es va posar al capdavant del Kremlin als 90 -al final de l'era Ieltsin- ha argumentat sempre que centralitzar el poder al Kremlin és una qüestió de supervivència.

Durant dotze anys, Surkov ha fet i desfet en la política interna russa, des de nomenaments i eleccions tant de governadors de regions com de presidents de repúbliques fins al control sobre el Parlament i els partits polítics. Surkov va estar al darrere de l'eliminació de l'elecció directa dels governadors, la marginació de l'oposició, el monopoli estatal dels mitjans de comunicació i la promoció de grups juvenils com a eines de propaganda del Kremlin.

Des d'ara s'encarregarà de supervisar la modernització del país com a vice-primer ministre del govern, però no tindrà cap paper en l'escena política. Quan ahir els periodistes li van preguntar per què se n'anava, Surkov va respondre: "L'estabilitat devora els joves" i va assegurar que havia sol·licitat ell el canvi de feina. I pel que fa a la possibilitat que la seva retirada de la primera línia política apaivagués les protestes al carrer, va concloure que no. "Sóc massa odiós per a aquest nou món", va dir.

El sistema polític rus ha estat sota una pressió sense precedents aquest mes per l'onada de manifestacions que es queixen que les eleccions no ofereixen una alternativa al model ferri creat per Putin. L'exministre de Finances Aleksei Kudrin, que s'ha alineat amb els manifestants, va dir ahir que el desplaçament de Surkov suggereix que "les reformes polítiques seguiran". "El considero un dels dissenyadors del sistema -va assegurar Kudrin-, ara el sistema està sent reconsiderat. Calen nous ideòlegs, amb altres visions sobre el sistema polític".

Putin rebaixa el to

El primer ministre rus, Vladímir Putin, va assegurar ahir que el moviment de protesta sorgit després de les eleccions legislatives d'aquest mes al seu país no porta enlloc i que troba a faltar que el liderin persones competents. Putin va resumir la mentalitat dels manifestants amb una frase encunyada pels crítics del marxisme: "El moviment ho és tot, l'objectiu final no és res".

La d'ahir va ser la segona vegada que Putin es referia al moviment que va començar després de les eleccions legislatives russes del 4 de desembre, en què es van registrar suposades irregularitats. En aquesta ocasió, va semblar com si Putin s'ho hagués repensat i no menyspreés els manifestants tal com havia fet anteriorment quan va dir que els seus llaços blancs semblaven condons. Però els va dir que no tenien una agenda clara i va rebutjar la seva demanda de repetir les eleccions.

stats