ACCESSOS A BARCELONA
Crònica 04/08/2011

Les obres a Sants afectaran 3 milions d'usuaris

Els usuaris de Renfe trigaran entre 20 i 45 minuts més en els seus trajectes aquest agost per les obres que es fan a l'estació de Sants. És el tall ferroviari més important que s'ha fet mai a Catalunya.

Laia Espín
2 min
Dos treballadors de Renfe informaven ja ahir els passatgers de l'estació de Sants, on avui comencen les obres per cobrir  les vies, del tall ferroviari entre aquesta estació i l'Hospitalet i Bellvitge, i del pla de transport alternatiu desplegat.

Barcelona.El mes d'agost continua sent el període de vacances per excel·lència i per això les administracions aprofiten per fer obres. Els que es queden aquests dies a Barcelona patiran, doncs, problemes de mobilitat. Hi coincideixen les obres al túnel del Bruc a l'A-2, les restriccions de trànsit a la Via Augusta, els talls al servei de metro de la línia 2 i el que és el tall ferroviari més important que s'ha fet mai a Catalunya. A partir d'avui, els més de 3,5 milions de passatgers que utilitzaran el servei de Renfe patiran retards d'entre 20 i 45 minuts en els seus trajectes. Però també canvis d'horaris -habituals durant l'estiu- i alteracions en els recorreguts dels trens. El motiu? Les obres de cobertura i urbanització de les vies de l'estació de Sants. Aquestes millores en la xarxa viària, que tindran un cost de 143 milions d'euros, provocaran greus incidències, sobretot als combois que connecten Barcelona amb el sud.

Transport alternatiu en metro

Les obres a l'estació de Sants afectaran 150.000 viatgers al dia, un 25% menys que durant l'any, i un total de 3 milions i mig en els 23 dies que els trens no circularan en el tram de Sants, l'Hospitalet i Bellvitge. Aquest tall sense precedents a l'entrada sud de Barcelona ha comportat que s'hagi de fer un pla alternatiu de transports. Una solució que ha estat pressupostada en 6,4 milions d'euros. Els viatgers que vulguin arribar al centre de la ciutat hauran de fer transbordament i agafar el metro o els Ferrocarrils. Per fer front a les possibles incidències, des de fa dies centenars d'informadors recorren les estacions amb més afluència de passatgers per informar-los sobre les alternatives de transport. Aquest dispositiu es desplegarà fins que finalitzin les obres.

Restriccions per carretera

El tall a l'estació de Sants afecta quatre línies de Rodalies (R2, R3, R4 i R7), quatre regionals que accedeixen a Barcelona des del sud (R13, R14, R15 i R16) i connecten Barcelona amb Lleida i Tarragona, així com la R12. Aquestes línies no pararan a Sants sinó a l'Hospitalet i Bellvitge, i serà necessari el metro -el transbord serà gratuït- per arribar al centre de la ciutat. Els trens AVE seran els únics que no tindran cap restricció però els de llarga distància poden patir retards de fins a 45 minuts. L'aeroport també es quedarà sense connexions ferroviàries, encara que hi haurà autobusos llançadora des de Sants i des del Prat.

D'altra banda, la línia 2 de metro patirà també restriccions de circulació a partir del pròxim dilluns i fins al 28 d'agost, per obres de manteniment i millora de les vies a Badalona. Per cobrir el tram afectat s'habilitaran autobusos que faran el recorregut. Per carretera, la mobilitat a Barcelona i accessos també estarà afectada. A l'A-2, una de les principals vies d'entrada, s'estan fent obres al Bruc, uns treballs que obliguen a tallar un dels túnels, el de l'esquerra, que porta a Barcelona, fins a l'octubre. Tots els vehicles que passin per aquest punt, uns 40.000 cada dia, hauran de circular pel túnel dret.

stats