PRÒXIM ORIENT
Crònica 27/12/2011

Els observadors de la Lliga Àrab arriben a Síria

La missió d'observadors de la Lliga Àrab s'enfronta avui a la primera prova de foc. Una delegació ha de visitar Homs, on ahir l'oposició denunciava que les forces de seguretat estan fent una "carnisseria".

Cristina Mas
3 min
Imatge d'un vídeo difós ahir a internet amb un tanc disparant en una zona residencial.

BARCELONAEl primer grup de 50 observadors de la Lliga Àrab va arribar ahir a Síria per comprovar la situació sobre el terreny. Unes hores abans l'oposició denunciava que almenys 23 persones van morir a mans de les forces de seguretat a la ciutat de Homs, una de les més actives en la revolta contra el règim de Baixar al-Assad que va començar fa nou mesos.

Els observadors es dividiran en 5 grups de 10 per visitar simultàniament diverses ciutats, i els seus informes seran claus, mentre continuï la prohibició del règim a l'accés lliure a la premsa. Un d'ells ha de viatjar a Homs, com reclamava ahir l'oposició siriana i el govern francès. Un vídeo penjat a internet suposadament gravat ahir al districte de Baba Amr de Homs mostrava tancs als carrers disparant en barris residencials. Hi havia cossos destrossats sobre bassals de sang en un paisatge de guerra. "Això és una carnisseria", denunciava per Skype un resident a Reuters. Els atacs a la ciutat s'han intensificat des de divendres, quan dos cotxes bomba que les autoritats van atribuir a Al-Qaida i l'oposició al propi règim va matar 44 persones a la capital, Damasc. La televisió estatal, però, emet imatges de Homs en calma.

Arma de doble tall

L'oposició ha alertat que si els observadors de la Lliga Àrab (que tradicionalment ha donat suport a Damasc) se sotmeten a les directrius del règim, la iniciativa es pot convertir en una maniobra de legitimació de Baixar al-Assad. En els pròxims dies han d'arribar un centenar més de supervisors internacionals. El cap de la missió, el general sudanès Mustafà al-Dabi, que va arribar dissabte a Damasc en una avançada de la delegació, va assegurar ahir que "els nostres germans sirians estan cooperant molt bé i fins ara no ens han imposat cap mena de restricció". Al-Dabi va encendre el ànims de l'oposició quan va dir que les forces sirianes els facilitaran el transport.

"La missió ha d'observar i investigar sobre el respecte i l'aplicació del protocol signat entre Damasc i la Lliga", explicava ahir a l'ARA Salam Kawakibi, investigador sirià de l'Arab Reform Initiative de París. "Però si no té els mitjans per moure's lliurement i parlar amb la gent, el seu paper serà molt limitat. De fet hem vist -recorda- com el nombre de víctimes no ha parat de créixer des de l'arribada dels primers observadors. Kawakibi és contundent: "La Lliga Àrab pot acabar convertint-se en un còmplice si no reacciona. Pot constatar la impossibilitat d'actuar i retirar els observadors si s'han de quedar tancats als seus hotels de Damasc i només poden entrevistar-se amb gent escollida per les autoritats".

El ministre d'Exteriors, Walid Muallem, va declarar que espera que els observadors donin suport a l'argument del règim que darrere la violència hi ha grups armats instigats des de l'exterior.

Militarització de la revolta

Quatre militars desertors van morir a mans de les forces de seguretat en un poble pròxim a la frontera amb Turquia, segons les xarxes de l'oposició. L'anomenat Exèrcit Sirià Lliure ha patit moltes baixes, mentre continuen les protestes pacífiques al carrer. "No és una guerra civil, sinó una guerra contra els civils", declara Kawakibi. "L'Exèrcit Sirià Lliure protegeix els civils amb mitjans limitats. Té pèrdues importants, però això no s'ha de veure des d'una òptica militar. El moviment continua sent pacífic i inventa solucions i mètodes cada dia. Desobediència civil, vagues, manifestacions... La població no espera res de la comunitat internacional i només compta amb ella mateixa per fer front a la violència sagnant".

stats